Danmark rækker hånden ud til afghanske tolke

Den plan præsenterede den danske forsvarsminister, Nick Hækkerup (S) onsdag, og han får støtte fra et flertal i Folketinget - med undtagelse af Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Efter en indledende screening af den enkelte tolk, som skal foretages i Afghanistan af de danske udlændingemyndigheder, bliver det vurderet, om der er grundlag for at bringe tolken til Danmark, hvor vedkommende kan søge om asyl. Er der ikke det, tilbydes tolken i stedet økonomisk hjælp til at flytte eller hjælp til uddannelse.

»Vi har moralsk ansvar til at finde en løsning for disse personer. Den har vi nu fundet i tæt koordination med briterne,« sagde forsvarsministeren onsdag.

En FN-rapport slog i februar fast, at Taleban havde ændret strategi og var begyndt at angribe civile, der arbejder for de internationale styrker.

Briterne har netop tilkendegivet, at de vil give 600 tidligere tolke ret til fem års ophold i Storbritannien, og siden marts har der lydt krav fra både danske politikere og menneskeretsorganisationer om, at de tolke, som danskerne har samarbejdet med, skulle have chance for at få ophold i Danmark.

Det afviste Nick Hækkerup med den begrundelse, at danske soldater ikke har brugt lokale tolke, og at der derfor blot var en minimal trussel fra Taleban - en trussel, der ikke kunne give asyladgang til Danmark. Men ministeren endte i et regulært stormvejr og måtte undskylde på Folketingets talerstol, da det kom frem, at de oplysninger ikke var korrekte.

Hvor mange tolke og andre civile med job hos danske styrker, der kan se frem til at få lov til at søge om dansk asyl, ligger endnu ikke fast, understregede forsvarsministeren onsdag. Men siden 2008 har danskerne brugt omkring 200 tolke, og før da nogle få, sagde han.

Hos Dansk Folkeparti, som står uden for aftalen, frygter forsvarsordføreren, at det bliver til adskillige flere, hvis afghanerne kan tage op til fem familiemedlemmer med hver.

»Det vil sige, at det kunne være 1.000. Det ved vi ikke, om det er, men vi har altså givet carte blanche til, at op til 1.000 eventuelt kan blive vurderet til at skulle have asyl i Danmark. Det, synes jeg, er problematisk,« siger Marie Krarup.

Tallet er dog ikke afgørende, forklarer hun.

»Det er principielt, selvfølgelig, for det skal ikke være sådan, at man skal have en VIP-adgang til Danmark, fordi man bor i et land, hvor der har været danske soldater.«

Hos Enhedslisten, som heller ikke er en del af aftalen, er man positiv over aftalen, men frygter, at reglerne vil blive tolket rigidt af Udlændingestyrelsen. Derfor opfordrer forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø) regeringen til at sende repræsentanter for Dansk Flygtningehjælp til Afghanistan for at rådgive tolkene og deres familier.

Samme tanker gør de sig hos Amnesty International Danmark, hvor vicegeneralsekretær Trine Christensen er »rigtig glad« for udmeldingen fra forsvarsministeren.

»Men vi skal passe på, at det ikke bliver asyl light. Vi skal have en vurdering af de enkelte tolke, som er grundig og uvildig, og som kan leve op til de krav og betingelser, der er til en sådan evaluering. Vi så gerne, at den i ro og mag kunne udføres i Danmark, så man kunne anke sin sag, hvis den ikke faldt ud til ens fordel,« siger Trine Christensen.

Dagens Gossip