Danmark sænker renten til 0,2 procent

Dermed lander den officielle danske rente på en tangering af det laveste niveau nogensinde.

Den danske centralbank sænker ikke renten lige som meget som ECB, der med et hug skar et kvart procentpoint af renten klokken 13.45 - til gengæld er den danske rente stadig lavere end den europæiske.

»At Nationalbanken ikke skærer renten helt så meget som ECB var delvist ventet, hvor Nationalbanken tidligere har indikeret, at råderummet for en lavere udlånsrente er begrænset. Nu må vi se om det reducerede negative rentespænd giver anledning til en mærkbar styrkelse af den danske krone, om end vi ikke finder det så sandsynligt. Skulle det blive tilfældet vil Nationalbanken dog formentlig trække renten længere ned,« skriver Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen i en kommentar.

Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom Realkredit Danmark, mener, at dagens rentenedsættelse nok engang markerer en milepæl over, hvor ufatteligt lave renter vi aktuelt er vidne til - den seneste tid har boliglån med variable renter også igen nærmet sig tidligere bundrekorder.

»Renteudviklingen afspejler imidlertid, hvor alvorlig den økonomiske og finansielle krise har været gennem de senere år, og der er derfor heller ingen grund til at glæde sig alt for meget over de lave renter - andet end det er et »plaster på såret«, der trods alt er med til at forhindre en endnu værre økonomisk udvikling, end det vi indtil videre har været vidne til,« skriver Christian Hilligsøe Heinig i en kommentar.

Med dagens rentenedsættelse har Nationalbanken snart ikke flere våben tilbage i arsenalet, og derfor fulgte man ikke helt tempoet fra ECB:

»En af årsagerne til, at Nationalbanken ikke valgte at sætte renten længere ned, kan også være, at den vil lade muligheden for at kunne reagere på flere rentenedsættelser fra ECB stå åben. ECB-chef Draghi udelukkede således ikke, at ECB kan foretage yderligere rentesænkninger - og hvis Nationalbanken havde fulgt ECB med 0,25 procentpoint ville den have udspillet dette instrument, da udlånsrenten ifølge Nationalbanken ikke vil bevæge sig ned i negativt territorium,« skriver Jes Asmussen fra Handelsbanken i sin kommentar.

Dagens Gossip