Danmark sender 25 millioner og teltlejre til Sydsudan

Den humanitære katastrofe i Sydsudan får nu Danmark til at sende 25 millioner kroner i nødhjælp og tre bemandede teltlejre til landet, hvor en halv million mennesker er på flugt på grund af uroligheder.

FN har opgraderet den humanitære situation i Sydsudan til det højeste katastrofeniveau - det samme som i Syrien og Den Centralafrikanske Republik.

Organisationen beder samtidig det internationale samfund om i alt syv milliarder kroner til at dække befolkningens behov fra januar til juni.

- Vi må og skal reagere på den humanitære krise i Sydsudan. Konflikten rammer oven i en allerede meget vanskelig situation, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i en udtalelse.

- Det er nogle af verdens fattigste mennesker, der nu er drevet på flugt på grund af uroligheder. De ejer intet, børnene er fejlernærede, og derfor må vi gøre alt, hvad vi kan, for at situationen ikke kommer helt ud af kontrol, siger han.

FN oplever et kolossalt behov for hjælp til de mange tusind internt fordrevne sydsudanesere. Nødhjælpslagre er blevet udplyndret, og de fortsatte kampe mellem regeringsstyrker og modstandsgrupper vanskeliggør den humanitære adgang.

Samtidig er regntiden på vej, og herefter bliver det endnu sværere at få hjælpen frem.

De 25 millioner kroner fra Danmark går gennem FN, der fordeler pengene til humanitære organisationer i Sydsudan.

Derudover har Beredskabsstyrelsen fået to millioner kroner til tre teltlejre, der skal sikre indkvartering for nødhjælpsarbejdere i de områder i Sydsudan, hvor de humanitære behov er størst.

Danmarks samlede humanitære bidrag til Sydsudan i 2013 var på 160 millioner kroner.

I 2014 er der indtil videre bevilget 77 millioner kroner til danske organisationers langsigtede arbejde i landet, som forventes at blive omlagt til akut nødhjælp, oplyser Mogens Jensen.

/ritzau/

Dagens Gossip