Danmark sender fly til overvågning i Middelhavet

Skrevet af admin

18/05/2015

Dagens topnyheder

Danmark bidrager med et Challenger-fly til overvågning for at afhjælpe migrationsproblemet i Middelhavet.

I første omgang varer bidraget sammenlagt 40 dage.

Det fordeles over to perioder, begyndende i juni og med forventet afslutning i september, oplyser forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i forbindelse med et møde mandag med de øvrige europæiske forsvars- og udenrigsministre i Bruxelles.

Det danske fly tilknyttes Frontex-operationen Triton, der bevogter den italienske sydkyst, og som om nødvendigt også bidrager til eftersøgnings- og redningsoperationer for migranter i nød.

- Dermed giver vi et vigtigt bidrag til, at man har et overblik over, hvad der sker. Danmark har viljen og evnen til at hjælpe.

- Vi har sagt til Frontex, at det er det, vi kan stille med, og det har Frontex sagt ja tak til, for der er brug for bedre overvågning, og det kan Danmark levere, siger Nicolai Wammen.

Sammen med overvågningsflyet sender Danmark 12-13 mand. Desuden er der et tilbud om, at Beredskabsstyrelsen kan stille med køretøjer og kontorcontainere til brug på landjorden.

Diskussionen er blusset op på ny, da flere end 1500 mennesker i år har mistet livet på det åbne hav i forsøget på at nå Europas kyster.

For en måned siden kæntrede en båd ud for Libyens kyst, hvor 800 mennesker ifølge FN mistede livet.

Kystovervågningen Triton er en del af EU's grænsesamarbejde. Der er derfor ikke tale om, at Danmark bidrager direkte til den militære flådeoperation, der også bliver diskuteret på mandagens fællesmøde mellem EU's forsvars- og udenrigsministre.

- Det, der bliver udført under Frontex, hører jo til under Schengen-samarbejdet, så det er ikke noget, der er i konflikt med det danske forsvarsforbehold. Der vil ikke være tale om, at vi stiller flyet til rådighed for andre operationer, siger Wammen.

Han vil dog ikke afvise, at informationer indsamlet af det danske fly kan blive anvendt af en eventuelt kommende flådeoperation, der er mere rettet mod at finde, registrere og eventuelt destruere menneskesmuglernes både, inden de samler migranter op.

- Hvis Frontex-operationen så udveksler oplysninger med andre operationer, så er det jo en ting, man kan gøre. Men det er ikke noget, der bringer os i konflikt med EU-forbeholdet på forsvarsområdet, siger Wammen.

/ritzau/