Danmark sender millioner Mali

Mens kampene raser i Mali, stiger behovet for at beskytte civilbefolkningen i det vestafrikanske land. Regeringen har derfor besluttet at bidrage med foreløbig 12 millioner kroner til en kommende afrikansk-ledet militær fredsstøttemission i Mali.

Missionen, der har fået navnet AFISMA, skal genopbygge de maliske sikkerhedsstyrker og hjælpe til med at genvinde kontrollen i det nordlige Mali. Samtidig skal de danske støttekroner hjælpe afrikanerne til selv at løse deres problemer.

- Gennem bidraget til AFISMA støtter vi op om afrikansk lederskab for konflikten i Mali og dermed den meget positive udvikling, hvor de afrikanske lande selv tager hånd om kontinentets konflikter, siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

Det danske bidrag på 12 millioner gives i tråd med mandatet fra FN's Sikkerhedsråd. Støttekronerne bygger videre på Danmarks militære engagement til den fransk-ledede militære indsats i Mali.

- Det har hele tiden været både vores og franskmændenes holdning, at denne her konflikt skulle overtages af afrikanerne selv. Det er en beslutning fra efteråret, at vi skulle lave en AFISMA-styrke, siger Villy Søvndal og fortsætter:

- Begivenhederne gjorde så bare, at det blev accelereret. Og nu er det helt afgørende, at styrken kommer på plads.

Missionen har brug for øjeblikkelig finansiering, og derfor bliver der afholdt en international donorkonference i Etiopiens hovedstad, Addis Abeba, den 29. januar for at skaffe international bistand til AFISMA.

Det anslås, at omkring en halv million mennesker er drevet på flugt i Mali siden konflikten startede i april 2012.

FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, erklærede i sidste uge, at man forventer, at omkring 700.000 maliere i løbet af de næste måneder vil blive fordrevet til såvel Malis nabolande som internt i det vestafrikanske land.

/ritzau/

 

Dagens Gossip