Danmark sender millioner til Centralafrika

De voldsomme kampe mellem kristne og muslimer i Den Centralafrikanske Republik (CAR) skal stoppes, og der er brug for hjælp fra det internationale samfund.

Sådan lød appellen torsdag fra FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, og Danmark bakker indsatsen op med godt 10 millioner kroner.

Penge, der skal bidrage til at genoprette lov og orden i landet, for ifølge handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) er situationen i landet katastrofal for civilbefolkningen.

- Der er akut brug for støtte fra det internationale samfunds side. Den danske støtte skal bidrage til FN’s indsats for, at embedsmænd og politi bliver i stand til hurtigst muligt at genoprette lov og orden, siger ministeren i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Denne indsats er afgørende for at holde hånden under et land, der er på sammenbruddets rand.

Ban Ki-moon appellerede torsdag til det internationale samfund om hurtigt at sende yderligere 3000 soldater til Den Centralafrikanske Republik for at sætte en stopper for den eskalerende situation i landet.

I den forbindelse meddelte statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), at FN kan regne med Danmark, hvis det internationale samfund beslutter sig for at skride til handling i CAR.

- Vi tager situationen meget alvorligt, og FN ved godt, at de kan regne med Danmark, hvis der bliver behov for noget i Den Centralafrikanske Republik, sagde Thorning torsdag.

Ban Ki-moon har fremlagt en plan for landet, som blandt andet omfatter beskyttelse af civile og sikkerhed omkring nødhjælpen.

Hele befolkningen på 4,6 millioner vurderes at være berørt af situationen. Skoler og sundhedsklinikker er lukkede eller nedbrændte og knap 700.000 mennesker er på flugt.

Volden i den fattige republik er eskaleret, siden de primært muslimske Seleka-oprørere i marts sidste år tog magten i et statskup, der fjernede præsident Francois Bozize.

/ritzau/

Dagens Gossip