Danmark skal fjerne kemiske våben i Libyen

Skrevet af admin

01/08/2016

Dagens topnyheder

Resterne af Libyens kemiske våbenlager skal tømmes, og det skal Danmark hjælpe med.

Det mener regeringen, som midt i august fremsætter et beslutningsforslag om dansk deltagelse i en international, maritim operation i det nordafrikanske land.

Operationen går ud på at transportere kemikalier, der kan bruges til produktion af våben, væk fra Libyen. Derefter skal resterne af de kemiske våbenlagre destrueres, fortæller forsvarsminister Peter Christensen (V).

- Det internationale samfund ønsker at få fjernet produkter, der kan bruges til kemiske våben. For Danmark er det vigtigt at bidrage til den opgave.

- Vi har gjort det tidligere i Syrien og har dermed erfaring i at håndtere kemiske våben og få dem bortskaffet, siger Peter Christensen (V).

Beslutningen om en eventuel dansk deltagelse i operationen skal træffes hurtigt.

Regeringens beslutningsforslag fremsættes således 15. august. To dage senere - 17. august - vil forslaget blive førstebehandlet.

Anden og sidste behandling finder sted i folketingssalen 19. august.

Den ustabile politiske og sikkerhedsmæssige situation i Libyen er en væsentligt grund til, at Danmark ifølge regeringen skal hjælpe til at fjerne farlig kemi fra landet.

- Det er klart, at når man ønsker at få fjernet produkter, der kan bruges til at fremstille kemiske våben, så er der en bagvedliggende frygt for, at de kemiske våben vil falde i de forkerte hænder, siger Peter Christensen.

Møderne i Folketinget om den internationale operation er planlagt på baggrund af et brev sendt fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) 22. juli 2016.

Netop 22. juli vedtog FN's Sikkerhedsråd en resolution, der bakker op om, at resterne af Libyens kemiske våbenlager skal fjernes.

Resolutionen fra FN opfordrer det internationale samfund til at støtte en sådan operation.

Forud for FN-resolutionen havde styrelsesrådet i Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) besluttet at give støtte til Libyen, så landet kan slippe af med kemikalierne.

Denne beslutning var et svar på en anmodning fra Libyens samlingsregering. Her efterspurgte regeringen international hjælp til at bortskaffe resterne af Libyens kemiske våbenarsenal.

/ritzau/