Danmark skal ikke regne med tysk hjælp til id-kontrol

Skrevet af admin

08/01/2016

Mest læste i dag

Den danske regering skal ikke forvente hjælp fra Tyskland, hvis den indfører krav om, at bus- og togselskaber, der krydser den dansk-tysk grænse, skal kontrollere de rejsendes identitetspapirer.

Det skriver Jyllands-Posten.

Transportminister Hans Christian Schmidt (V) har i december skriftligt anmodet både den tyske forbundsregering samt delstaten Slesvig-Holstens regering om hjælp til at sikre, at det tyske togselskab Deutsche Bahn samarbejder med DSB om en model, der kan sikre, at passager har gyldige ID-papirer.

Men det er Tyskland ikke meget for. Det fremgår af udtalelser fra en talsmand for delstatsregeringen i Slesvig-Holsten.

- Vi har massive betænkeligheder ved dette instrument, og vi kan ikke se nogen nødvendighed for et sådant indgreb, hedder det i en skriftlig udtalelse fra talsmand Lars Erik Bethge ifølge Jyllands-Posten.

Transportøransvaret indebærer, hvis det sættes i værk, at transportselskaber kan få store bøder, hvis de fragter personer uden gyldige ID-papirer over grænsen.

Forbundsregeringen i Berlin har endnu ikke svaret på henvendelsen fra den danske transportminister, men i udtalelsen fra Slesvig-Holstens talsmand står der:

- Efter hvad vi hidtil har hørt fra forbundsregeringen, giver det os ingen grund til at tro, at de er grundlæggende uenige.

Dertil kommer, at både Deutsche Bahn (DB) og selskabet Aktiv Bus fastholder, at de ikke ønsker at identitetstjekke deres passagerer.

Dermed ser det vanskeligt ud for regeringen, hvis den ønsker at gennemføre et tiltag magen til det, som Sverige har implementeret ved den svensk-danske grænse.

- Det står klart, at DSB ikke kan gennemføre de nødvendige tjek af passagerer i Tyskland uden samtykke fra DB, skriver transportministeren i brevet til den tyske regering ifølge Jyllands-Posten.

/ritzau/