Danmark splittet i krig mod færøske fiskere

Danmark står med et ben i hver lejr, når EU-Kommissionen onsdag middag afgør, om der skal indføres skrappe sanktioner mod Færøerne for overfiskeri af sild.

Danmark kan af EU blive pålagt at indføre importforbud mod sild og at lukke danske havne for fiskefartøjer fra Færøerne, som er medlem af rigsfællesskabet.

Men færingerne vil ikke bære nag, hvis det bliver tilfældet.

- Jeg forstår Danmarks situation. Danmark er i en dobbeltrolle, siger den færøske fiskeriminister, Jacob Vestergaard, fra det borgerlige parti Folkeflokken.

Den danske fødevareminister, Mette Gjerskov (S), har tidligere erkendt, at det er en følsom sag.

- Vi står som Danmark med rigsfællesskabet på den ene side, og på den anden side har vi EU. Og vi er en del af begge dele. Der er jo ingen tvivl om, at vi har sat rigsfællesskabet meget højt i denne her sag.

Da EU's landbrugs- og fiskeriministre i september sidste år mødtes for at vedtage et nyt sanktionsinstrument mod land, der overfisker, afstod Mette Gjerskov fra at stemme. Og det er ikke gået færingernes næser forbi.

- Vi synes, at den danske regering har gjort meget for at forhindre sanktionerne, siger Jacob Vestergaard, der dog forudser, at EU onsdag indfører sanktioner mod de færøske fiskere.

- Det har så ikke hjulpet, og så kan man diskutere, om Danmark kunne have gjort det bedre. Det skal jeg ikke gøre mig klog på nuværende tidspunkt. Men jeg føler, at vi har været i god dialog med den danske regering.

Færøerne vil i tilfælde af EU-sanktioner få forbud mod at importere sild til EU-lande, og færøske skibe vil samtidig blive nægtet adgang til EU-havne.

Færingerne fortæller, at de er nødt til at skrue op for sildefiskeriet, bestanden af bundfisk lider hårdt under manglende føde i det færøske farvand.

Også Island ligger til en EU-straf i sildestriden.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip