Danmark står uden for nyt EU-forlig om passagerlister

Skrevet af admin

04/12/2015

Mest læste i dag

Efter mange års hårde forhandlinger har EU-landene og Europaparlamentet fredag indgået en aftale om at oprette en ny fælles database og udveksle oplysninger om flypassagerer til brug for kampen mod terror og alvorlig kriminalitet.

Men på grund af det danske nej ved torsdagens folkeafstemning bliver Danmark ikke en del af det nye samarbejde om det såkaldte PNR-register - Passenger Name Record - som skal oprettes hurtigst muligt.

De nye regler forpligter flyselskaber til at videregive passagererdata til medlemslandene for fly ind og ud af EU.

Til gengæld er det ifølge aftalen frivilligt, om medlemslandene også vil indsamle data på flypassagerer inden for EU, men det ventes næsten alle EU-lande at gøre.

Oplysningerne i databasen vil i første omgang være søgbare i seks måneder, men derefter vil de blive opbevaret i yderligere fire et halvt år med strengere regler for adgang til oplysningerne.

Frankrig har presset voldsomt på for at få vedtaget det nye værktøj i kampen mod terror efter angrebene i Paris den 13. november, hvor 130 mennesker blev dræbt.

Vicepremierminister Étienne Schneider fra det luxembourgske EU-formandskab glæder sig over kompromisset om det nye register over flypassagerer.

- Kompromisset, som vi er blevet enige om i dag (fredag), vil gøre EU i stand til at oprette et effektivt PNR-system, der respekterer grundlæggende rettigheder og frihed fuldt ud, siger Étienne Schneider.

Det er på et justits- og indenrigsminister i Bruxelles, at EU-landene fredag både har bakket op om en ny ramme for politisamarbejdet Europol fra foråret 2017 og det nye register over flypassagerer.

Justitsminister Søren Pind (V) siger, at det er "lidt mærkværdigt", at Danmark efter folkeafstemningen står på sidelinjen i to vigtige EU-beslutninger, der bliver hastet igennem EU-systemet for at håndtere grænseoverskridende problemer.

- Det er klart, at det at stå uden for et europæisk flypassagerregister, der skal bekæmpe terror, og det at måtte sige, at det nye Europol kan vi foreløbig ikke deltage i, det er da en interessant oplevelse, siger Søren Pind.

- Men det er det, folket har valgt, og det er det, vi påtager os at arbejde efter, siger han.

Europaparlamentet skal nu formelt vedtage de nye regler om databasen over flypassagerer, hvorefter medlemslandene har op til to år til at få systemet på plads.

Flere EU-parlamentarikere har tidligere haft store betænkeligheder ved udsigten til elektronisk masseovervågning af EU-borgere.

/ritzau/