Danmark stævner EU på vegne af Færøerne i sildestrid

I juli måned vedtog et flertal på et møde i EUs komité for fiskeri og akvakultur sanktioner mod Færøerne, fordi færingerne har tredoblet sine sildekvoter fra fem til 17 procent uden tilladelse fra de andre kyststater omkring Nordatlanten, EU, Rusland, Island og Norge.

EU har ifølge Færøerne optrådt i strid med folkeretten ved at gennemtvinge en fordeling af fiskekvoter for sild og makrel og ved at at true med økonomiske sanktioner.

Sagen kommer til at forløbe som en voldgiftssag under FNs havretskonvention, og den bliver ifølge Politiken den første af sin art.

»Færøerne har gentagne gange gjort EU opmærksom på, at uenigheder i forbindelse med fælles forvaltning af fiskebestande skal løses i overensstemmelse med havretskonventionerne. Men disse har EU bevidst prøvet at undgå for at varetage sine egne interesser,« skriver lagmand Kaj Leo Holm Johannesen i en mail til avisen.

Ganske usædvanligt har færingerne fået fuldmagt fra Danmark til at føre sagen efter intens kontakt med Udenrigsministeriet i København. Og på grund af rigsfællesskabet vil det være Danmark, der står som modpart til EU.

Ifølge lektor i EU-ret og folkeret Lars Bracht Andersen fra Aarhus Universitet får færingerne svært ved at vinde sagen om de økonomiske sanktioner, da det ifølge lektoren ikke er »en folkeretlig rettighed, at de varer, man producerer, altid kan eksporteres til andre lande«.

Færøerne kan imidlertid have gode chancer for at vinde den del af sagen, der handler om, at EU har ignoreret de forligsmuligheder, der ligger i konventionen, siger Lars Bracht Andersen, der i øvrigt vurderer, at voldgiftssagen ikke vil få konsekvenser for Danmarks forhold til EU.

Tidligere udenrigsminister Lene Espersen (K) beskylder Færøerne for at trække tiden ud og for at opføre sig »pigefornærmet«:

»Det er et spørgsmål om at trække tiden ud for at hive flere sild og makrel op af vandet. EU har valgt at lave sanktioner, fordi de ikke har troet på, at der var nogen forhandlingsvilje, og det bliver bekræftet nu«.

I EU har fiskerikommissær Maria Damanaki tidligere kritiseret »fraværet af samarbejde fra de færøske myndigheders side«, men fredag havde kommissionen ifølge Politiken ingen umiddelbare kommentarer til stævningen.

Hverken udenrigsminister Villy Søvndal (SF) eller europaminister Nick Hækkerup (S) var i går at træffe for en kommentar, skriver avisen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip