Danmark støtter historisk klimaaftale i Paris

Danmark og EU støtter det kompromis til en historisk klimaaftale, som de franske værter for COP21 har fremlagt, og som verdens lande lørdag aften mødes for at drøfte - måske for sidste gang.

Støttes teksten af alle lande efter to ugers hårde forhandlinger i Paris, kan landene underskrive en historisk aftale, hvis mål er at bremse den globale opvarmning og forhindre omfattende klimaforandringer.

- Danmark og EU støtter den aftale, der nu ligger på bordet, siger den danske energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), på vej ind til plenarmøde på FN-klimatopmødet til Ritzau.

- Vi skal nu ind og have meldinger fra de andre lande. Aftenen og natten kan blive rigtig lang, inden vi bliver færdige.

Klimatopmødets formand, den franske udenrigsminister, fremlagde lørdag formiddag et aftaleudkast, som, mener han, vil kunne opfylde målet om at begrænse klodens temperaturstigning til pænt under to grader.

Hvis den bliver vedtaget, stræber klimaaftalen samtidig efter at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader.

- Nu handler det om at lytte til hinanden, og det at skulle skabe enighed mellem 195 lande, er ikke nogen let opgave, siger klimaministeren.

Kompromisset har fået en god modtagelse af internationale organisationer og ngo'er, som har fulgt forhandlingerne på sidelinjen de seneste to uger i konferencecentret i Le Bourget.

Konklusionen lyder, at aftalen sætter en ambitiøs ramme for klimaet, men man savner i aftalen de værktøjer, der skal til, for at man kan holde temperaturstigningen under 1,5 grader celsius.

En gruppe klimaforskere udtrykte fredag bekymring over, om det overhovedet er muligt at nå målet. Skal det kunne ske, kræver det fuldstændig stop for brugen af fossile brændstoffer i 2030 i de industrialiserede lande.

/ritzau/

Dagens Gossip