Danmark støtter Storbritannien i EU-forhandlinger

Når den britiske premierminister, David Cameron, skal forhandle med EU om en aftale for nye vilkår for det britiske medlemskab i EU, vil den danske regering stå skulder ved skulder med briterne.

Det var det budskab, som udenrigsminister Kristian Jensen (V) mandag aften gav til sin britiske kollega, Philip Hammond, da de to mødtes.

- Danmark vil gerne sikre, at Storbritannien bliver i EU. Det er i både EU's og Danmarks interesse, at Storbritannien er med i EU, siger Kristian Jensen efter mødet til Ritzau.

- Hvis Storbritannien er med i EU, er der også en større chance for at få nogle af de indrømmelser fra EU, som også Danmark har interesse i.

Ifølge den danske udenrigsminister har briterne fire krav. Heraf deler den danske regering tre af dem.

Det handler eksempelvis om at sikre lige indflydelse for lande uden for og indeni eurozonen på områder, der "vedrører alle 28 lande" i EU-samarbejdet.

Det gælder også det britiske ønske, om at EU i højere grad skal arbejde for at forbedre landenes konkurrenceevne og hjælpe med at skabe job.

Briterne vil også have en større grad af frit marked på energiområdet, hvor den danske udenrigsminister ser en række gode muligheder for danske energivirksomheder.

På mødet drøftede Kristian Jensen og Philip Hammond også EU's forhold til de sociale ydelser i de forskelle lande.

- Både Storbritannien og Danmark, men også andre lande, har et problem med den udvikling, hvor EU blander sig mere og mere i forhold til de sociale ydelser, siger Kristian Jensen.

Han peger på Finland og Tyskland som to andre lande, der deler den opfattelse.

Det fjerde britiske krav til forhandlingerne om nye vilkår er, at Storbritannien ønsker sig undtaget fra en formulering i EU's grundlæggende principper om "et stadig tættere EU."

- Det er en sag for Storbritannien. Vi gik ind på teksten, som den var i 1978. I Danmark har vi vores måde med folkeafstemninger, hver gang vi skal gå videre med samarbejdsaftaler, siger Kristian Jensen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip