Danmark stopper støtte til narkobekæmpelse i Iran

»Det er et signal til Iran om, at brugen af dødsstraf er uacceptabel og noget, som vi på ingen måde kan stå inde for«, siger han til avisen.

Danmark har gennem Danida givet fem millioner kroner årligt til den FN-baserede organisation UNODC, som blandt andet støtter narkobekæmpelse i Iran, Afghanistan og Pakistan.

Amnesty International har derfor beskyldt Danmark og andre donorlande for indirekte at støtte Irans brug af dødsstraf i sager om narkokriminalitet.

Efter planen skulle Danmark de næste to år skulle donere yderligere samlet syv millioner kroner til programmet, men fredag kom en evaluering af projektet, der fik ministeren til at ændre holdning.

»Som evalueringen påpeger, fører det til henrettelser. Indsatsen fører til flere tilfangetagne, og jeg føler mig ikke sikker på, at vi med det her program for alvor kan garantere, at menneskerettighederne bliver styrket i Iran,« siger Christian Friis Bach.

Rapporten konkluderer, at narkobekæmpelsesprogrammet har skabt resultater i Iran, hvor mange flere narkosmuglere bliver anholdt, men antallet af henrettelser er steget voldsomt, siden præsident Mahmoud Ahmadinejad overtog magten i 2005.

Ifølge FN er antallet af henrettelser i Iran er femdoblet til mere end 500 om året i gennemsnit de seneste tre år, hvoraf størstedelen rammer formodede narkoforbrydere.

Rapporten anbefaler, at Danmark fortsætter støtten til narkobekæmpelsesprogrammet trods de store menneskerettighedsproblemer, men målretter støtten til udvalgte delprojekter og samtidig presser på for at få forbedret forholdene i Iran.

Christian Friis Bach har dog valgt ikke at følge den anbefaling, men i stedet helt at sløjfe støtten til programmet i Iran. I stedet vil han anbefale, at støtten går til andre UNODC-projekter i regionen, skriver Politiken.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip