Danmark tøver med at rykke Albanien tættere på EU

Danmark er blandt en håndfuld EU-lande, der på tirsdagens europaministermøde i Bruxelles træder på bremsen og er stemt for at sige nej til at give Balkanlandet Albanien formel status som kandidat til EU-medlemskab.

Det er ifølge europaminister Nick Hækkerup (S) især Albaniens problemer med bekæmpelse af korruption, der får ham til at tøve.

- Vi vil gerne have, at der er lidt længere tid til at se, at der er en "track record". At vi faktisk kan se, at reglerne ikke bare er vedtaget, men at de også virker i det albanske samfund, siger Hækkerup på vej ind til møde med sine EU-kolleger.

Langt hovedparten af de øvrige EU-lande menes at være klar til at træffe den formelle beslutning om at give Albanien kandidatstatus på tirsdagens møde.

EU-Kommissionen har for andet år i træk vurderet, at Albanien opfylder alle formelle kriterier for at blive kandidat.

Sidste år sagde medlemslandene alligevel nej, fordi der skulle holdes valg først og man ville se, at det forløb ordentligt og demokratisk.

I år har kommissionen igen vurderet, at de tekniske kriterier er opfyldt.

I den årlige udvidelsesrapport fra oktober fik Albanien ros for afholdelsen af sit parlamentsvalg i juni, og kommissionen sagde, at kampen mod korruption og organiseret kriminalitet skrider frem.

Men ligesom Danmark tøver også Tyskland, Holland, Storbritannien og Frankrig. Da alle beslutninger om EU's udvidelse skal træffes i fuld enighed, er der dermed ikke udsigt til, at beslutningen kan træffes nu.

Hækkerup vil dog ikke på forhånd sige, om han vil være klar til at blokere alene, hvis de andre lader sig overbevise i tirsdagens løb.

- Vi kommer som altid med et åbent sind. Men det her er vores grundposition, siger Hækkerup.

Albanien sendte sin medlemsansøgning til EU i 2009.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip