Danmark tøver stadig med svar på bankunion

Skrevet af admin

22/04/2016

Dagens topnyheder

Regeringen tøver fortsat med at tage stilling til Danmarks deltagelse i den europæiske bankunion.

Det siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), efter at emnet har været diskuteret fredag på et uformelt møde blandt EU's finansministre i Amsterdam.

- Det overvejer vi stadig. Nu vil vi se, hvordan den udvikler sig i praksis, og hvordan man griber det an, siger Claus Hjort Frederiksen.

Idéen med EU's bankunion er at føre et fælles banktilsyn, sådan at der skabes større sikkerhed omkring de europæiske banker. Alle 19 eurolande er automatisk med, mens andre EU-lande selv kan vælge.

I april 2015 sagde den daværende SR-regering, at det ville være en fordel for Danmark at deltage, men den udskød beslutningen. Efter folketingsvalget i juni 2015 har der været tavshed om emnet, men Venstre-regeringen vælger altså fortsat at se tiden yderligere an.

- Vi skal også lige sikre, at der bliver taget hensyn til realkreditten, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Det spørgsmål har ministeren bragt op igen på mødet fredag, siger han.

Realkreditinstitutter udgør en usædvanligt stor del af den finansielle sektor i Danmark - omkring halvdelen - og det har været uklart, om reglerne ville tage højde for det særlige forhold.

På mødet blev der også kæmpet om reglerne for bankernes beholdninger af statsobligationer, som i øjeblikket tæller som risikofri papirer.

En række lande, ført an af Tyskland, vil have dem risikovægtet og begrænset, så der ikke ophober sig store bunker af risikable papirer i visse banker til fare for den fælles stabilitet. Det bakker Danmark op om.

- Vi støtter, at en vurdering af de her statsobligationer skal afspejle den reelle risiko, siger Claus Hjort Frederiksen.

Det uformelle møde fører ikke til nogen beslutninger, men ministrene vil diskutere videre på næste møde i maj.

/ritzau/