Danmark topper FN-liste med mindst ulighed i børns vilkår

Skrevet af admin

14/04/2016

Mest læste i dag

Børn i Danmark vokser op med indbyrdes mindre ulighed end børn i andre velstående lande.

Blandt 41 af verdens højindkomstlande er Danmark det land, hvor der er den mindste ulighed blandt børns livsvilkår. Det fastslår FN’s børneorganisation, Unicef, i en netop offentliggjort rapport.

Her bliver de 41 lande rangeret efter, hvordan børnene har det ud fra ulighed i forhold til indkomst i husstanden, uddannelsesniveau, sundhed og livstilfredshed.

- Det er rigtig flot, at vi ligger så højt placeret, når vi sammenligner os med andre. Men der er nogle ting, vi kan forbedre, hvis vi kigger isoleret på Danmark, siger børn- og ungechef i Unicef Danmark Anne-Mette Friis.

- Vi har lavet en liste over ni ting, man gerne skulle have i sit liv, såsom en computer, eget værelse og et godt måltid om dagen. Og vi ved, at der er en del børn, som ikke oplever at have de ting i deres hverdag, siger hun og tilføjer:

- Vi ved også, at vi uddannelsesmæssigt ikke har scoret så godt i de seneste Pisa-undersøgelser, så der er bestemt noget at tage fat på i Danmark.

I rapporten påpeger Unicef, at det bør være en regeringsopgave at styrke børns velfærd.

FN-organisationen peger blandt andet på at sikre en vis indkomst i husstande med de fattigste børn, forbedre uddannelsesmulighederne for dårligt stillede elever og fremme og støtte en sund livsstil for alle børn.

- Rapporten er en klar påmindelse om, at et barns trivsel ikke er et forudbestemt resultat af individuelle omstændigheder eller niveauet af den økonomiske udvikling, men at trivslen formes af politiske valg, siger Sarah Cook, der er direktør for Unicefs researchafdeling.

Generelt er det vigtigt, at der bliver sat tidligt ind over for de børn, der står svagest, mener Anne-Mette Friis.

- Det er desværre sådan, at de børn, der oplever fattigdom i deres barndom, også er de, der som voksne ender med de dårligst betalte job og dårligste boliger. Så det er vigtigt at sætte tidligt ind, hvis man vil sikre dem et godt voksenliv, siger hun.

/ritzau/