Danmark vil fjerne statsstøtte til kul, olie og gas

Stop den klimaskadelige statsstøtte til de fossile brændsler kul, olie og gas.

Sådan lyder opfordringen mandag fra Danmark og 37 andre lande ved åbningen af klimatopmødet COP21 i Paris. Det oplyste statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde i konferencecentret Le Bourget i den franske hovedstad.

Sammen med lande som USA, Tyskland og Frankrig støtter Danmark initiativet Venner af Reformer for Reduktion af Fossile Brændstoffer (FFFSR). Koalitionen tæller foreløbig 38 lande sammen med hundreder af virksomheder og internationale organisationer.

Globalt giver regeringer årligt over 500 milliarder dollar (3500 milliarder kroner) fra offentlige kasser for at holde den hjemlige pris på olie, kul og gas kunstigt lav. Hvis man fjerner subsidier til fossil energi, kan det skære 10 procent af verdens CO2-udslip i 2050.

- Danmark har fremmet denne dagsorden med internationale organisationer. Vi har støttet konkrete reformer i udviklingslandene, sagde Løkke.

Danmark støtter initiativet med 40 millioner kroner.

- Jeg er glad for at sige, at vi vil fortsætte denne støtte også næste år. Lad os fastholde dette momentum, sagde Lars Løkke på pressemødet.

Inden for klodens 20 største økonomier, G20, udgør den statslige støtte til sort energi næsten fem gange så meget, som de samme lande giver i tilskud for at fremme klimavenlige energiformer som vindmøller, solceller med videre.

Udfasning af støtten vil frigøre midler til uddannelse, sundhed og infrastruktur. Samtidig får den vedvarende energi samme betingelser at konkurrere på, som de klimaskadelige brændsler har i dag.

New Zealands premierminister, John Key, kaldte en reform af støtteordninger til kul, olie og gas for "den manglende brik i klimaforandringernes puslespil". Og med dagens lave oliepris har tidspunktet aldrig været bedre, tilføjede han.

- En fjernelse af dem vil give en syvendedel af den indsats, der er nødvendig for at sikre, at den globale temperatur ikke stiger mere end to grader, sagde Key.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, sagde: - Historien vil bevise, at fossilt brændsel er en blindgyde. Sverige vil være blandt de første fossilfrie nationer i verden.

/ritzau/

Dagens Gossip