Danmark vil have flere lande til at betale til klimaet

Skrevet af admin

10/12/2015

Dagens topnyheder

En række af verdens store vækstøkonomier skal smide flere penge på bordet for at hjælpe de fattigste lande med at tilpasse sig klimaforandringer og støtte deres omstilling til grøn energi.

Det siger energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) før de afgørende forhandlinger på FN's klimatopmøde i Paris, hvor 195 lande forsøger at nå til enighed om en ny global klimaaftale.

- Klimafinansiering bliver et af de helt store spørgsmål, siger Lars Christian Lilleholt inden slutspurten.

Målet er at få de rigeste lande til at hjælpe de fattigste lande via FN's grønne klimafond, som skal nå op på mindst 100 milliarder dollar årligt (ca. 680 milliarder kroner) fra 2020. Men behovet for hjælp til klimatilpasning i udviklingslandene er endnu større.

- Den opgave kan EU-landene og de store vestlige lande ikke løse alene, siger den danske minister, der også vil have store nye vækstøkonomier som Kina, Indonesien og Mexico til at smide flere penge i klimakassen.

Lars Christian Lilleholt savner også en mekanisme i aftaleudkastet, så man kan skrue op for ambitionerne på et senere tidspunkt.

- Vi skal have en mekanisme, hvor man hvert femte år følger op på, hvor langt vi er nået, og hvor man kan lægge yderligere CO2-reduktioner på bordet, siger Lilleholt.

- Hvis vi skal nå en temperaturstigning på mindre end to grader, så er der brug for meget mere, end landene har givet tilsagn om indtil nu, siger han.

De franske topmødeværter fremlagde onsdag eftermiddag et udkast til den endelige klimaaftale, der efter planen skal træde i kraft i 2020.

Frankrig ventes at lægge et nyt udkast på bordet torsdag eftermiddag efter plenarmøde og stribevis af bilaterale forhandlinger.

- Det har ikke rykket sig i nat. Processen er i gang, og alle venter på, at det franske formandskab lægger noget nyt på bordet, siger den danske minister.

Selv om der stadig er uenighed om flere afgørende spørgsmål, tror Lars Christian Lilleholt på, at det lykkes verdens lande at blive enige om en ny klimaaftale på topmødet i Paris, der efter planen skal slutte fredag aften.

- Jeg tror på en stor aftale. Jeg er optimist. Aftalen bliver ikke helt så ambitiøs, som vi fra dansk og europæisk side kunne ønske os. Men jeg tror, at Paris bliver vendingen for klimaet, siger han.

/ritzau/