Danmark vil ikke bevidst dræbe civile syrere

Islamisk Stat gemmer sig i stigende grad blandt civile i Syrien og Irak, og man må derfor regne med, at der vil være flere civile, som bliver dræbt i den fase, krigen mod den islamistiske bevægelse er på vej ind i nu.

Det fastslår udenrigsminister Kristian Jensen (V) i et interview med Ritzau.

Udmeldingen kommer forud for, at et bredt flertal i Folketinget tirsdag ventes at vedtage en ny og markant udvidet mission mod Islamisk Stat.

Diskussionen om civile tab er kommet i centrum, efter der i sidste uge opstod tvivl om, hvorvidt regeringen åbner for, at kampflyene kan bombe ekstremt vigtige militære mål, selv om man har vished for, at civile er til stede og vil blive ramt.

Kristian Jensen afviser dog, at der bliver tale om, at Danmark med åbne øjne lader civile dø for at nå et militært formål:

- Hvis vi ved, at en mission vil give civile tab med 100 procents sikkerhed, så skal vi ændre missionen, så vi kan have en mulighed for at gøre det uden civile tab. Men jeg kan ikke love, at det bliver uden civile tab.

- I krig, lige som i en hverdagssituation, sker der fejl. Og menneskelige fejl kan betyde, at nogle kommer til at lide under det, og i krig kan det betyde, at nogle kommer til at dø under det

Spørgsmål: Skal det forstås sådan, at civile tab kun vil ske, hvis der sker menneskelige fejl. Altså at man aldrig foretager den afvejning, at civile dør, men til gengæld får man ram på noget vigtigt?

- Vores opgave er, at vi ikke gennemfører missioner, hvis der er vished om civile tab.

- Men det er kompliceret og svært. Men vi ved det her, vores soldater ved det, og vores opgave politisk er at bakke dem op i det og sige, at det er vores ansvar at sende jer af sted på det mandat, lyder det fra udenrigsministeren.

Spørgsmål: Kunne andre lande - for eksempel USA - finde på at gøre det her?- Det tror jeg i højere grad, du skal spørge den amerikanske forsvarsminister om.

- Jeg udtaler mig på vegne af, hvad vi udsender danske soldater til, og det gør vi ud fra det klare formål, at vi vil undgå civile tab i det omfang det overhovedet er muligt.

Kristian Jensen mener ikke, at mandatet er anderledes end ved tidligere udsendelser af kampflyene. Her har man også været offensive trods risikoen for civile tab.

- Jeg synes ikke, det er første gang. Vi har jo også stået i den problemstilling i andre konflikter, hvor Danmark har bidraget militært, siger Kristian Jensen.

Han tilføjer dog, at risikoen for civile tab denne gang er højere, fordi Islamisk Stat befinder sig i byer i Irak og Syrien, hvor der også er civile.

/ritzau/

Dagens Gossip