Danmark vil jage syriske krigsforbrydere

Det forventes, at der vil være krigsforbrydere blandt de flygtninge, der ventes til Danmark og resten af Europa i forbindelse med borgerkrigen.

»Der er fokus på Syrien i øjeblikket. På et tidspunkt kan der komme et retsopgør i Syrien, eller også vil nogle af disse personer flygte. Der er ingen tvivl om, at nogle af disse flygtninge har deltaget i og begået ganske forfærdelige ting og forbrydelser, f.eks. tortur eller massakrer,« siger vicestatsadvokat Lars Plum, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK.

ved ansøgninger om ophold i Danmark foretages en screening, der kan afsløre, om de har været involveret i forbrydelser under krigen.

Hvis de kan sendes hjem, vil de blive afvist i Danmark.

Nogle kan dog af hensyn til deres egen sikkerhed ikke sendes til retsforfølgelse i hjemlandet. Dermed kommer de på tålt ophold, og SØIK kan rejse straffesager mod dem.

SØIK undersøger i øjeblikket et par sager om herboende syrere, der er under mistanke for at have begået forbrydelser i forbindelse med kamphandlingerne.

Det er dog sparsomt med oplysninger til offentligheden om dem, da sagerne er under efterforskning.

SØIK har et tæt samarbejde med tilsvarende myndigheder i Europa og blandt andet de danske udlændingemyndigheder.

FN ligger samtidigt inde med lister over personer, der er mulige krigsforbrydere fra Syrien. Flere syriske grupper og flygtningeorganisationer har tilsvarende lister, men de modtages først, når der er faldet ro på i Syrien.

Det bliver et langvarigt retsopgør, mener forskningschef Magnus Ranstorp fra Forsvarshøjskolen i Stockholm,

»Det bliver et puslespil med beviser fra efterretningstjenester, filtreret dokumentation fra sociale medier samt øjenvidner,« siger han til Jyllands-Posten.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip