Danmark vil øge humanitær støtte til syrere

Skrevet af admin

15/12/2014

Dagens topnyheder

Behovet for yderligere humanitær støtte til flygtninge og ikke-militær støtte til den moderate opposition i Syrien står øverst på udenrigsminister Martin Lidegaards (R) dagsorden, når EU's udenrigsministre mødes mandag.

Martin Lidegaard hæver ifølge Jyllands-Posten det danske bidrag til Syrien med 15 millioner kroner og opfordrer de øvrige EU-lande til at følge trop.

- Jeg har netop haft besøg af den moderate oppositions leder, som indtrængende bad om hjælp. Det står klart, at den humanitære hjælp ikke er tilstrækkelig i øjeblikket, siger han til avisen.

De 15 millioner kroner skal blandt andet gå til et medicinsk beredskab til sårede medlemmer af den moderate opposition.

Martin Lidegaard vil ved samme lejlighed komme med en opsang til de lande, der er bagud med betalingerne til Syrien.

Som helhed ligger EU langt over løftet på 753 millioner dollar (fra kommission samt EU-lande). Dog er der fortsat enkelte lande, som er registreret til at være bagud på betalinger.

De mangler sammenlagt at registrere betaling for omkring 42 millioner dollar.

- Jeg skal ikke nævne nogen, men der er lande, som ikke har leveret ret meget, og der er lande, som ikke har leveret, hvad de lovede. Det kan man ikke være bekendt. Vi lever i en tid med mange dybe kriser, og alle har været nødt til at øge deres støtte, men Syrien skal prioriteres, siger Lidegaard til Jyllands-Posten.

I 2014 har Danmark indtil videre givet sammenlagt 288,9 millioner kroner til humanitære indsatser relateret til Syrien-krisen og 49,5 millioner kroner til Irak.

Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, hilser al hjælp til Syrien velkommen:

- Men hvis nogen tror, at 15 millioner kroner gør en stor forskel i Syrien, så bliver de skuffede.

- Sagen er den, at folk er desperate i Syrien. De er ved at løbe tør for mad. Situationen er forfærdelig, og uanset hvad vi gør, så vil det blot være et plaster på såret, i forhold til hvad vi burde have gjort for længst, siger han.

/ritzau/