Danmark vil se fordomsfrit på fælles ydre grænsekontrol

Skrevet af admin

14/12/2015

Dagens topnyheder

Danmark og de andre EU-lande skal se fordomsfrit på, hvordan de i fællesskab kan sikre Schengen-områdets ydre grænser.

Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) mandag ved ankomsten til et EU-udenrigsministermøde i Bruxelles.

Udenrigsministermødet finder sted dagen før, EU-Kommissionen spiller ud med et forslag om at udvikle grænseagenturet Frontex til en fælles europæisk grænse- og kystvagt.

Forslaget kommer i en situation, hvor omkring 700.000 migranter og flygtninge alene i år er ankommet til Europa gennem Grækenlands gennemhullede ydre grænse.

- Idéen bag Schengen er, at vi har en stærk ydre grænse. Vi må konstatere, at det har vi ikke kunnet leve op til i et stykke tid, siger Kristian Jensen.

- Derfor tror jeg, at det er meget, meget vigtigt, at vi ser fordomsfrit på, hvordan vi kan arbejde sammen, siger han.

Han siger, at EU-landene selvfølgelig skal bevare deres suverænitet, men "hvis den ydre grænsekontrol ikke er effektiv, så har ikke bare ét land, men alle lande i Schengen et fælles problem".

Frontex har indtil nu haft en rent koordinerende rolle, men EU-Kommissionen ventes tirsdag at foreslå, at agenturet med to til tre dages varsel skal kunne indkalde op til 2000 grænsevagter fra medlemslandene, hvis en ydre grænse er i krise.

Det mest kontroversielle ventes at blive et forslag om, at EU skal kunne overtage grænsekontrollen i et medlemsland imod det pågældende lands egen vilje.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde i fredags under sit besøg hos EU-toppen i Bruxelles efter det danske nej ved folkeafstemningen, at han som udgangspunkt bakker op om idéen, men at det skal ske med respekt for medlemslandenes suverænitet.

- Jeg mener, at det er helt nødvendigt, at der kommer styr på EU's ydre grænser som i helt og absolut nødvendigt, sagde statsministeren.

Han henviste samtidig til, at EU's stats- og regeringschefer på en række topmøder har "appelleret til Grækenland om at tage det ansvar på sig".

- Jeg synes, at det er naturligt, at man styrker EU's agenturer, men det er klart, at helt grundlæggende skal vi også værne om landenes suverænitet, sagde statsministeren.

/ritzau/