Danmark vil være med i Nato-forstærkning i østlande

Skrevet af admin

19/05/2016

Dagens topnyheder

Danmark har en interesse i at deltage i den forstærkede militære tilstedeværelse, som Nato planlægger at gennemføre i sine medlemslande, der grænser op til Rusland.

Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) torsdag, hvor han deltager i Natos udenrigsministermøde i Bruxelles.

- Der er klart et ønske om, at Nato finder ud af at lave et samarbejde, hvor der vil være en større fast tilstedeværelse af andre Nato-lande i østlig side, siger Kristian Jensen.

- Men vi er ikke i Danmark begyndt på drøftelser af, hvad vi fra regeringens side ønsker at levere. Vi har en interesse i at være med, men vi har ikke taget stilling til tidspunkt og størrelse af sådan et bidrag, siger udenrigsministeren.

Han siger, at "det gør indtryk på mig", når Nato-lande tæt på et Rusland, der opruster militært, udtrykker bekymring for, om alliancens artikel fem er reel.

Nato-pagtens artikel fem fastslår, at et angreb på ét medlemsland er et angreb på alle.

- Der er et ønske om, at vi andre har hånden lidt mere på kogepladen i forhold til vores Nato-partnere, siger Kristian Jensen.

Nato er derfor også i gang med den største oprustning siden Den Kolde Krig og planlægger at udstationere bataljoner på hver omkring 1000 soldater i en række lande tæt på Rusland.

Men hvor mange bataljoner og i hvilke lande er stadig til diskussion, lød det onsdag fra Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

- Jeg kan bekræfte, at vi diskuterer et forslag fra den strategiske kommando om at have en multinational bataljon i nogle af de østlige lande, heriblandt de baltiske lande, siger Jens Stoltenberg.

Kristian Jensen siger, at det afgørende ikke er antallet af Nato-soldater, der udstationeres i medlemslandene tæt på Rusland. Det er selve signalet, der skal virke afskrækkende.

- Det væsentlige er ikke antallet. Det er den viden om, hvilken konsekvens det får, hvis man bliver angrebet, der er alliancens reelle styrke, siger Kristian Jensen.

Han håber, at Rusland vil besinde sig, men han understreger samtidig, at Rusland ikke har ret til at bestemme over sine naboer.

- Vores interesse er, at Rusland besinder sig og begynder at arbejde sammen med os i stedet for at tro, at de har en særlig zone uden for Rusland, hvor de kan bestemme, hvad der skal ske, siger Kristian Jensen.

/ritzau/