Danmark vinder markedsandele

Dansk eksport klarer sig bedre end det ofte påstås, og rent faktisk har Danmark snuppet markedsandele fra sine nærmeste konkurrenter og de senere år klaret sig bedre på eksportområdet end Sverige og Finland, men lidt dårligere end Tyskland. Det er især et stort og stigende salg af medicin, vandpumper og vindmøller, der har trukket de senere års fremgang i dansk eksport.

Det viser en analyse, som er udarbejdet af LOs cheføkonom Jan Kæraa Rasmussen. Den har fokus rettet mod de danske markedsandele i udlandet opgjort i løbende priser, og hvor der altså kigges på, hvor meget vi sælger til andre lande i faktiske værdier og målt i kroner og øre.

Rettes blikket derimod mod de danske markedsandele i faste priser, hvor eksporten måles i mængder, ser det mere sort ud. Så har Danmark siden 2000 tabt store markedsandele. Men det skyldes, at priserne på danske eksportvarer er steget mere end priserne på importvarer, sådan at det danske bytteforhold er blevet bedre.

Vi har altså solgt lidt mindre i mængder, men mere hvis det gøres op i løbende priser, fordi der er tale om varer, som har kunne sælges til en højere pris.

»Men samlet er markedsandelene i faktiske værdier det mest korrekte at bruge, fordi det tager det bedre bytteforhold med i betragtning. Udviklingen i markedsandelene i løbende priser afspejler dermed bedre den betydning, som eksportudviklingen har for dansk økonomi og velstand,« siger Jan Kæraa Rasmussen.

Den danske markedsandel for industrivarer alene i OECD-området er siden 2000 steget med knap 15 procent, viser analysen. Set i forhold til sammenlignelige lande har den danske markedsandel dermed klaret sig marginalt bedre end Tyskland, og noget bedre end både Sverige og Finland, der siden 2000 har tabt markedsandele i OECD-området. I en periode, hvor der er kommet flere spillere på banen, blandt andet Kina, har Danmark altså alligevel fået en større bid af kagen.

Den største stigning i markedsandele på knap 30 pct. siden 2000 er sket inden for maskiner og transportmidler, herunder vindmøller, motorer, IT-udstyr med videre. Blandt kemikalier og kemiske produkter, så som medicin, plast, gødning mv. er markedsandelen steget med godt fem pct.

Den positive udvikling i den danske eksportmarkedsandel siden 2000 er således båret af en relativ pæn eksportpræstation inden for en række industrivarer.

Det gælder alt sammen, hvis der alene ses på industrieksportens markedsandel i OECD og således ikke tager højde for handlen med lande uden for OECD-området. Men siden 2000 er den danske industrieksport til hele verden vokset mindre end den tilsvarende tyske eksport, men mere end i både Sverige og Finland. Den relative udvikling for industrieksporten til hele verden er dermed mindre gunstig sammenholdt med eksporten til OECD-området alene, viser analysen. Samlet peger analysen dog på, at Danmark klarer sig godt i den internationale konkurrence.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip