Danmarks første bæredygtige plejecenter

Plejecentret Vonsildhave i Vonsild ved Kolding skal teste en ny dansk standard for bæredygtigt byggeri. Plejecentret står fædigt i 2015 og bliver det første plejecenter med en certificering for bæredygtigt byggeri.

Det er den tyske bæredygtigheds-standard, DGNB, der nu bliver tilpasset danske kriterier. Kolding deltager med Vonsildhave som den eneste kommune i en pilotfase, som Green Building Council Denmark har igangsat sammen med 12 andre bolig-projekter med både private og offentlige bygherrer. Vonsildhave er således også det eneste projekt i pilotfasen med ældreboliger.

Bæredygtighed giver kvalitets-byggeri

Formålet med den nye danske standard er at danne et fælles sammenligneligt grundlag i byggebranchen til at vurdere bæredygtighed ud fra tre parametre: sociale/funktionelle, miljømæssige og økonomiske.

Afdelingsleder for Kommunale ejendomme, Michael Pagaard Madsen fra By- og Udviklingsforvaltningen i Kolding Kommune er glad for, at Vonsildhave er kommet med i pilotfasen:

- Bæredygtighed er ikke kun et fint ord. Det sikrer, at vores leverandører ikke går på kompromis med byggeriet og certificeringen giver en bedre kvalitet i det færdige byggeri med gennemtænkte og holistiske løsninger, fx med bedre indeklima, rammer for fællesskab, infrastruktur – og dermed i sidste ende bedre boliger for de ældre, der flytter ind på Vonsildhave, forklarer Michael Pagaard Madsen i en pressemeddelelse.

To nye DGNB-konsulenter

Kolding Kommune arbejder på, at alle kommende anlægsbyggerier bygges efter bæredygtigheds-principper. Lige nu er to medarbejdere i By- og Udviklingsforvaltningen i gang med at blive uddannet til DGNB-konsulenter, som skal tænke bæredygtighed ind i alle nye kommunale byggeprojekter.

Også de nye familieboliger på Fyrværkerigrunden, som Lejerbo bygger sammen med Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og Kolding Kommune forventes certificeret efter den nye danske DGNB-standard, som er klar i juni i år.

Tidligere har Green Building Council udviklet en dansk standard for kontor- og erhvervsbyggerier. byggerier. Yderligere to certificeringssystemer er på vej til henholdsvis hospitaler og bydele og forventes ligeledes klar i år.

Green Building Council er en medlems-finansieret non-profil organisation. Fondsmidler fra blandt andet Realdania har muliggjort tilpasningen af DGNB-kriterierne til danske forhold.

Dagens Gossip