Danmarks første brandhunde: Derfor er de værdifulde

Dino og Hector er dansk politis første brandhunde. De finder brandbare væsker i nedbrændte bygninger hurtigere og mere præcist, end man kunne før.

Siden februar har de to schæfere arbejdet for Rigspolitiets Nationale Kriminaltekniske Center, hvor de har hjulet med efterforskningen af mistænkelige brande. De er trænet i at snuse sig frem til brandbare væsker på et brandsted og er de første brandhunde i Danmark.

Læs også: Kurt blev skambidt af politihund i blodrus: Hvorfor er der ingen konsekvens?

- Selvom huset er helt udbrændt, finder hundene ret hurtigt ud af, hvor en gerningsmand har hældt antændelige væsker ud, og det er en stor hjælp for at komme videre i efterforskningen, siger politikommissær Povl Holstein Nielsen.

Og de to hundes næser er helt utrolige. På få minutter har de klaret opgaven både bedre og langt hurtigere, end deres tobenede arbejdsgivere kunne gøre det.

- Før brugte vi mange timer på at lokalisere brandvæsker på et brandsted, og vi tog langt flere prøver for at være på den sikre side. Nu gør hundene det på 15-20 minutter og er oven i købet nøjagtige, og det sparer os både tid og analyseudgifter, siger politikommissæren.

Hvert år bistår Rigspolitiets brandefterforskere politikredsene i mellem 300 og 350 sager, hvor brandårsagen er ukendt eller virker mistænkelig. Hvis det kan støtte efterforskningen tilkalder brandefterforskerne en brandhund, som med sin fører arbejder sig systematisk igennem brandtomten.

Læs også: TV: Pludselig kaster politihunden sig tilbage og græder af smerte

Hunden markerer, hvis den opdager en brandbar væske f.eks. i gulvbrædderne, og efterforskerne indsamler en prøve, som analyseres hos Teknologisk Institut og bestemmer væskens art.

De to erfarne danske patruljehundeførere Vagn Rasmussen og Kurt Hansen og deres tjenestehunde blev udvalgt og uddannet til brandhunde og -førere med hjælp af Norsk Politi, som har mange års erfaringer med brandhunde.

Efter seks måneders træning blev hundene godkendt i februar. Siden har de været indsat i efterforskning af ca. 100 brande i hele landet.

Schæferhundene Dino og Hector er henholdsvis 7 og 13 år og tidligere patruljehunde

Følg Dagens Helte for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip