Danmarks kommende kampfly er snart klar til kamp

Skrevet af admin

07/07/2016

Mest læste i dag

Der ser ud til at gå kortere tid end hidtil ventet, før Danmarks kommende kampfly går fra prototype til kampklart fly.

Bestræbelserne på at få de første F-35 Joint Strike Fighter-kampfly gjort operationsdygtige går ifølge general Hawk Carlisle fra det amerikanske flyvevåben "utroligt godt".

Det siger han torsdag i forbindelse med et flyshow på det britiske flyvevåbens base i Fairford.

General Hawk Carlisle siger, at de første fly vil blive certificeret til at kamp i den tidlige ende af den tidsramme fra august til december, som US Airforce udstak for flere år siden.

Generalen oplyser i øvrigt, at forsinkelser i forbindelse med udviklingen af kampflyets nye softwaresystemer ikke har været en "begrænsende faktor", da den oprindelige software har virket uden problemer under test.

Den nye software forventes at være klar til oktober eller november og ikke i august som forventet.

Det amerikanske forsvarsministerium har tidligere meldt ud, at F-35-flyene ville blive forsinket og tidligst ville stå klar i 2018.

Danmarks valg af F-35 som erstatning for Forsvarets nuværende, slidte F-16-fly har været genstand for kritik. Blandt andre De Konservative har påpeget, at F-35 er et fly under udvikling.

Liberal Alliance var bekymret for, at investeringen i et uprøvet kampfly kunne ende galt og potentielt kunne blive en ny IC4-skandale.

Ifølge forsvarsminister Peter Christensen (V) forventes de første fly at blive leveret i Danmark i 2021.

Blandt de lande, der står foran Danmark i produktionskøen, er Norge og Holland.

De har begge fået leveret deres første eksemplarer af F-35. De norske og hollandske fly er dog ikke leveret i Europa, men i USA, hvor de europæiske piloter er gået i gang med et træningsforløb.

/ritzau/Reuters