Danmarks økonomi haltede lidt mere end troet i 2015

Skrevet af admin

31/03/2016

Mest læste i dag

Det gik en smule dårligere for Danmark i 2015 end tidligere opgjort. Det viser det nationalregnskab, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort.

Væksten i årets fire sidste måneder, fjerde kvartal, var på sølle 0,1 procent, en nedjustering fra tidligere estimater med 0,1 procentpoint. Det giver en vækst i hele 2015 på 1,2 procent.

- Især husholdningernes forbrug bidrog positivt. Vareeksporten, investeringerne og det offentlige forbrug bidrog også positivt til årsvæksten, mens eksporten af tjenester bidrog negativt, skriver Danmarks Statistik.

Dermed understreges den udvikling, der har været gældende, hvor beskæftigelsen og privatforbruget stiger, men den økonomiske afmatning globalt og fald i det offentlige forbrug holder væksten tilbage.

- 2015 sluttede faktisk lidt dårligere af end hidtil antaget. Samlet må man konstatere, at væksten i 2015 ikke levede op til forventningerne, og havde det ikke været for de flotte beskæftigelsestal, ville man slet ikke kunne tale om et opsving i dansk økonomi, skriver cheføkonom Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en kommentar til tallene.

Der er samtidigt ikke udsigt til, at 2016 bliver meget bedre.

- Lige nu ser det ud til, at snegletempoet i dansk økonomi fortsætter. Resultatet kan blive, at jobfremgangen bremser op. Regeringen bør genoverveje om det er hensigtsmæssigt at sænke de offentlige investeringer så meget, som der er lagt op til, skriver Erik Bjørsted.

Hos Dansk Erhverv bakker cheføkonom Steen Bocian op om den holdning. Han noterer sig, at BNP skal vokse med 0,5 procent i kvartalet, hvis væksten fra 2015 bare skal matches.

- Det er næppe sandsynligt med en så høj kvartalsvækst gennem 2016, det er i hvert fald meget højere, end hvad vi har set de seneste ti år. Derfor er et mere sandsynlig udfald, at BNP i år kommer til at vokse med 0,5-0,75 procent.

- Det er ikke bare lavt – det er ekstremt lavt. Dansk økonomi er i en vækstkrise – og der er ingen tegn på, at den er ved at slippe, skriver Steen Bocian.

/ritzau/