Danmarks økonomi undgår recession

Dermed rykker vi lidt væk fra truslen om recession, efter at det sidste kvartal i fjor endte med et minus på 0,9 procent.

Men der er tale om et fald på 0,8 procentpoint i forhold til det tilsvarende kvartal i 2012. Og tallene fra Danmarks Statistik kan erfaringsmæssigt svinge med op til et halvt procentpoint, når data senere finjusteres - og kan dermed ende med et minus.

Den lille fremgang skyldes produktion til lagre samt en lille stigning i det private forbrug. Til gengæld gik både investeringer og offentligt forbrug ned.

Økonomerne jubler langtfra over baggrunden for den lille fremgang. Især fordi produktion til at ligge på lagrene alene står for en fremgang på 1,2 procent.

»Det er desværre en stor streg i regningen. Det store positive vækstbidrag fra lagrene skyldes således primært, at afskaffelsen af fedtafgiften ved årsskiftet har fået mange engrosvirksomheder til at nedbringe lagrene i 4. kvartal 2012 for igen at bygge dem op i 1. kvartal 2013. Dertil indikerer lageropbygningen, at virksomhederne er blevet negativt overrasket over den lave efterspørgsel, og dermed har været nødsaget til at producere til lager. Det betyder også, at der kan være udsigt til at virksomhederne fremadrettet har mulighed for at trække på lagrene og skrue ned for produktionen, hvilket alt andet lige trækker den økonomiske aktivitet ned,« skriver seniorøkonom Tore Stramer fra Nykredit i en kommentar.

Privatforbruget steg med kun 0,1 procent, mens eksporten og de faste investeringerne faldt med henholdsvis 0,4 og 0,6 procent.

Den samlede beskæftigelse faldt med 0,3 procent svarende til 7.000 personer.

Dermed er dagens tal ikke gode nok til at ændre på Nykredit-økonomens prognose, der lyder på en BNP-vækst på 0,1 procent i år og 1,4 procent til næste år.

I forhold til udlandet oplyser Danmarks Statistik, at EU i første kvartal oplevede økonomisk tilbagegang på 0,1 procent, mens USAs økonomi voksede med 0,6 procent.

Dermed ser det ikke ud til, at Europa kan trække Danmarks vækst op, og flere økonomer taler om, at 2013 tegner til at blive et år uden vækst.

»Der er fortsat stilstand i Europa, hvilket lægger en betydelig begrænsning på mulighederne for eksporten i år, ligesom der ikke er grund til at vente en betydelig ændring i privatforbruget, som godt nok steg lidt i årets begyndelse, men altså ikke nok til at trække økonomien ud af vækstdyndet. Skattereformen har altså ikke givet forbrugerne mere lyst på tilværelsen, og 2013 tegner med andre ord til at blive endnu et øv-år for dansk økonomi,« skriver Nordea cheføkonom Helge Pedersen i sin kommentar til tallene.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip