Danmarks sidste fem posthuse kan snart forsvinde

Skrevet af admin

23/12/2015

Mest læste i dag

Når årets sidste julepakker er sendt af sted i de seneste dage, så er det sandsynligvis sket ved en postskranke i et supermarked, tankstation eller kiosk. Med kun fem tilbage er de klassiske posthuse blevet en sjældenhed i Danmark.

Posthusene er lukket og flyttet ind i butikkerne, fordi kundernes behov har ændret sig, lyder det fra Post Danmark.

- Danskerne bruger i dag oftest posthuse til at hente pakker. Når vi lægger posthuset i et supermarked, så kan man typisk hente sin pakke fra klokken 08 om morgenen til klokken 20 om aftenen.

- Det betyder meget længere åbningstid, end vi selv har kunnet tilbyde, og åbent både lørdag og søndag, Morten O. Nielsen, kommunikationschef i Post Danmark.

I løbet af de seneste fem år er Post Danmark gået fra at drive knap 100 posthuse til nu kun fem, som alle ligger i Hovedstadsområdet. I 2015 er 16 posthuse lukket. Det samme kan ske for de sidste fem, hvis muligheden opstår.

- Det er ikke noget mål i sig selv for os at have posthuse i egen drift. Vores mål er at give kunderne den bedste tilgængelighed, siger Morten O. Nielsen.

Siden 2010 er antallet af posthuse i ekstern drift - altså postskranker hos supermarkeder, tankstationer eller kiosker - gået fra 627 postbutikker i 2010 til omkring 1115 postbutikker i år.

Læs også: Postkunder skaber omsætning i købmænd og supermarkeder

Samtidig er antallet af selvbetjente pakkebokse steget fra 100 til 475.

Ifølge Morten O. Nielsen har der gennem tiden været reaktioner på lukningen af posthuse.

- Men vores undersøgelser viser, at kundernes tilfredshed i et område stiger betydeligt, når det er gjort, siger han.

Når et posthus er lukket for at rykke ind i en butik, er det sket efter loven om virksomhedsoverdragelse, og en del af postmedarbejderne er derfor flyttet med.

For medarbejdere har omstillingen været stor, fortæller Eigil Johannesen, fællestillidsrepræsentant for HK'erne i Post Danmark.

- Det er klart, at når man går fra at være medarbejder på et posthus til at være medarbejder i en butik med andre forretningsområder som grønt, kiosk og så videre, så kræver det selvfølgelig tilvænning, siger Eigil Johannesen.

Ifølge Eigil Johannesen er omkring 200-300 medarbejdere blevet afskediget efter lukning af posthuse i løbet af de seneste ti år. Andre har taget imod frivillig fratrædelse eller er gået på pension.

/ritzau/