Danmarks udenrigsminister: EU bør blande sig mindre

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) mener, at EU på mange områder har udviklet sig i retning, der hæmmer medlemslandenes selvbestemmelse.

Det siger han til Berlingske.

- Der skal være mindre indblanding i landenes sociale systemer og mindre indblanding i landenes kulturelle forhold og mere respekt for, at landene selv kan vælge deres vej.

- Sådan at der er noget magt, vi trækker hjem til Danmark fra Bruxelles. Ikke blot for at trække noget hjem, men for at sikre at Bruxelles fokuserer på det rigtige - altså EU's kerneopgaver, der er de grænseoverskridende problemer, siger han til avisen.

Storbritannien står overfor for en folkeafstemning 23. juni om fremtiden i EU. Og Kristian Jensen håber, at briterne ender med at stemme ja til at blive i unionen.

- Hvis Storbritannien forlader EU, så vil Danmark miste sin tætteste allierede i det europæiske samarbejde. Vi har ikke været enige med Storbritannien om alt, men om rigtig, rigtig meget.

- Hvis briterne stemmer sig ud af EU, vil det være et stort tab i forhold til Danmarks mulighed for at påvirke i Europa, siger ministeren til Berlingske.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er godt tilfreds med, at Venstre erkender, at EU på nogle områder bestemmer for meget.

- Venstres melding kan være en erkendelse af, at EU har fået for meget magt. Men det kan også være en respekt for, at vi har en befolkning i Danmark, der grundlæggende ser mere skeptisk på EU end flertallet i Folketinget, og at det er uholdbart på sigt.

- Man skal finde en bedre balance. Hvis Kristian Jensen bruger den britiske folkeafstemning som alibi for at komme derhen, er jeg kun glad, siger DF-formanden til Berlingske.

/ritzau/

Dagens Gossip