Dansk afstemning om patentdomstol udløser millionregning

Det er langt fra en gratis omgang at sende danskerne til stemmeurnerne for at tage stilling til, om Danmark skal tilslutte sig EU's patentdomstol eller ej.

Heller ikke, selvom folkeafstemningen bliver holdt i forbindelse med EU-parlamentsvalget den 25. maj i år.

Det viser tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Ifølge ministeriet vil folkeafstemningen om patentdomstolen udløse en ekstraregning til skatteyderne på op mod 45 millioner kroner. Og det kan ikke gøres for under 25 millioner, hedder det fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Når danskerne overhovedet skal tage stilling til, om de ønsker en harmonisering af EU-landenes patentregler, så skyldes det i første omgang, at det vil medføre suverænitetsafgivelse.

For at det kan lade sig gøre, så skal fem sjettedele af Folketinget nikke ja til det, og det er langt fra tilfældet.

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti ønsker en folkeafstemning.

Enhedslisten er imod tilslutning til patentdomstolen, mens Dansk Folkeparti i første omgang var villig til at slå en handel af med regeringen om at acceptere patentdomstolen mod at få indrømmelser på bekæmpelsen af den såkaldte velfærdsturisme.

Det afviste regeringen, og dermed skal danskerne - for de flestes vedkommende givetvis for første gang i deres liv - tage stilling til regler for at tage patent.

En meningsmåling foretaget af Megafon fra i sommer viste, at et klart flertal blandt danskerne står bag en tilslutning til patentdomstolen.

44 procent tilkendegav dengang, at de vil stemme ja til domstolen, mens 24 procent ville stemme nej.

/ritzau/

Dagens Gossip