Dansk ambassadør: Frankrig er i krig efter attentatet i nat

Danmarks ambassadør i Frankrig, Kirsten Malling Biering, fortæller, at Frankrig reagerer med vrede og sorg efter fredagens angreb.

- Frankrig er lige nu i en chokeret tilstand. Det er så omfattende og brutalt det, der er sket. Vi lægger især mærke til, at Hollande (Frankrigs præsident red.) siger, at Frankrig er i krig, siger hun til Ritzau.

- Reaktionen er, at Frankrig nu er i en situation, hvor man må tage alle midler i brug. Han har for lidt siden holdt en direkte tale, hvor han giver Islamisk Stat skylden. Der er ingen tvivl om, at man vil gå langt for, at den her slags ikke sker igen, siger hun.

Det var otte formodede jihadister, der angreb seks forskellige steder i Paris fredag aften, hvor mange mennesker var på gaden. Værst gik det til på spillestedet Bataclan, hvor mindst 80 blev dræbt med koldt blod.

Kirsten Malling Biering er selv dybt påvirket af situationen.

- På Facebook skriver pårørende rundt og lægger billeder op af de mange unge mennesker, der var i Bataclan i går, og som de savner. Det er simpelthen hjerteskærende.

Ambassadøren forklarer, at Frankrigs undtagelsestilstand kan betyde, at det bliver mere besværligt at passere grænsen den næste tid.

- Der er ikke lukkede grænser i en sådan forstand, at man ikke kan passere dem. Men der vil være øget patruljering. Der vil også være væbnede enheder og øgede beføjelser for de franske styrker.

Spørgsmål: Der er klimatopmøde i Paris om ganske få uger. Kan det her angreb have betydning for aktivister og deltagere ved klimatopmødet?

- Det ville det godt kunne få. Først og fremmest beskæftiger de franske myndigheder sig med, hvad der skete i nat. Over de næste par dage vil vi få et klarere indtryk af, hvordan det vil påvirke COP21.

COP21 begynder den 30. november i Paris.

/ritzau/

Dagens Gossip