Dansk ambassadør i Thailand: Det er et mærkeligt valg

Skrevet af admin

02/02/2014

Mest læste i dag

Parlamentsvalget i Thailand er i gang, og Danmarks ambassadør i landet, Mikael Winther, har derfor kørt en tur rundt i Bangkoks gader på sin motorcykel for at få et indtryk af stemningen ved valgstederne uden for de store demonstrationsområder.

- Der ser det ud til, at folk går til valg i ro og mag. Samtidig ved jeg også, at der er masser af store demonstrationer. Også ved valgstederne, hvor demonstranterne vil forsøge at blokere for vælgerne, siger ambassadøren, der ikke selv har set optøjerne på sin køretur, men "ved, at de finder sted".

Forud for parlamentsvalget har demonstranter, der er stærkt utilfredse med landets premierminister Yingluck Shinawatra, truet med at forhindre folk i at stemme. Og søndag har de ganske rigtig blokeret flere valgsteder.

Der er også frygt for, at der opstår vold, efter at spændinger mellem støtter og modstandere af regeringen endnu engang blev trukket op lørdag.

- Der er helt sikkert en frygt for, at der vil ske noget i dag, men vi håber på det bedste, siger ambassadøren.

Landets store oppositionsparti, Demokraterne, har boykottet valget, og derfor mener Mikael Winther, at der er tale om et ufuldstændigt valg.

- Der er i hvert fald tale om et lidt mærkeligt valg og et utilstrækkeligt valg. Det er ikke et valg, som man kunne ønske sig. Når Demokraterne, det store oppositionsparti, boykotter det, så er der allerede en ufuldstændig valgmulighed for vælgerne.

- Men ifølge forfatningen er det et lovligt valg, der bliver afholdt nu, og det er derfor, man valgte at gennemføre det i dag på trods af alle problemerne med forberedelserne.

På grund af urolighederne har der været problemer med at stemme forud for valget, og derfor bliver der afholdt et ekstra valg, der er planlagt den 23. februar.

Mikael Winther mener, at Thailand derfor kommer til at stå i en periode, hvor der er et magtvakuum uden en egentlig regering, og at der godt kan gå en måned eller mere, før valget bliver endeligt afgjort.

- Så vi får en periode med ret stor usikkerhed i Thailand, fastslår han.

/ritzau/