Dansk ambassadør: Sikkerheden i Afghanistan forværres

Skrevet af admin

18/01/2014

Dagens topnyheder

Sikkerheden i Afghanistan og landets hovedstad, Kabul, er nedadgående og risikerer at blive værre de kommende måneder.

Det vurderer Danmarks ambassadør i landet, Henrik Bramsen Hahn, efter at Taliban-oprørere fredag angreb en restaurant og dræbte 21 personer - herunder en dansk kvinde.

- Sikkerhedssituationen svinger meget. Bare for et halvt år siden var den bedre, siger Hahn, der i sommer satte sig på ambassadørposten i Afghanistan.

Han peger på, at særligt det kommende præsidentvalg i landet og den manglende sikkerhedsaftale mellem USA og Afghanistan er med til at skabe usikkerhed.

- Omkring jul og nytår var der er række angreb i Kabul, så risikoen er opadgående. Hen mod valget vil vi nok se, at det fortsætter på den måde.

- Oprørerne - Taliban og andre - vil forsøge at vise, at regeringen ikke har styr på sikkerheden, siger ambassadøren.

En anden risikofaktor er, at Afghanistans præsident, Hamid Karzai, endnu ikke har underskrevet en sikkerhedsaftale med USA, der skal sikre rammerne for de amerikanske soldaters tilstedeværelse, når de internationale kamptropper forlader landet ved udgangen af 2014.

Aftalen er også afgørende for Natos fremtidige indsats i Afghanistan. Bliver den ikke underskrevet, vil alliancen ikke have tropper udsendt til landet.

Det scenarie bekymrer afghanerne, fortæller Danmarks ambassadør.

- Afghanerne har været ret glade for den sikkerhedssituation, som de internationale styrker har skabt.

- Befolkningen i Kabul frygter, at de internationale styrkers tilstedeværelse går ned, samtidig med at Taliban forsøger at gennemføre flere angreb som det i går, lyder det fra Henrik Bramsen Hahn.

Han understreger, at ambassaden løbende vurderer sikkerheden i Kabul.

- Det er klart, at et angreb som det i går gør indtryk og får én til at tænke over situationen, siger ambassadøren.

/ritzau/