Dansk ambassadør tav om svindelsager i GGGI

Den danske ambassadør i Sydkorea, Peter Lysholt Hansen, kendte allerede til to svindelsager i klimaorganisationen GGGI i juli i år. Det fremgår af et svar fra Udenrigsministeriet til Information.

Det var en intern revision i sommer, der afslørede, at to GGGI-medarbejdere havde svindlet sig til i alt 190.000 kroner i uberettigede skoletilskud.

- Ambassaden blev orienteret herom (om svindelsagerne, red.) i juli i kraft af ambassadørens plads i finans- og revisionsudvalget, hvor han repræsenterer Danmark, skriver Udenrigsministeriet, der selv hørte om sagerne, da Information henvendte sig 30. november.

- Efter pressehenvendelsen fra Information forespurgte vi i weekenden ambassaden om sagerne, skriver ministeriet, der konstaterer, at "sagerne var blevet korrekt håndteret af GGGI".

Sagerne blev først kendt i offentligheden, da Udenrigsministeriet tirsdag orienterede Rigsrevisionen og Folketinget om sagerne.

Ifølge Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker med speciale i udviklingsbistand ved Dansk Institut for Internationale Studier, burde ambassaden have orienteret hjem med det samme:

- Det ville være helt naturligt i en sag med så stor opmærksomhed, at systemet omgående lægger de oplysninger frem, som de har, og at det ikke skal komme dryppende uge for uge, siger han til Information.

Ifølge Udenrigsministeriet var de to sager oppe på endnu et møde i GGGI's revisions- og finansudvalg 28.-29. oktober.

Også her deltog den danske ambassadør, men igen valgte han ikke at fortælle hjem om svindlen, selv om skandalesagerne om GGGI var højt på dagsordenen i Danmark.

Ekstra Bladet bragte den første historie om GGGI 5. oktober, og det er en skærpende omstændighed, at sagen om GGGI var slået igennem i den danske offentlighed, da ambassadøren blev orienteret om svindelsagerne igen uden at rapportere hjem, mener Lars Engberg-Pedersen.

I en mail til Ritzau skriver ambassaden i Seoul, at ambassadør Peter Lysholt Hansen ikke har nogen kommentarer til sagen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip