Dansk analytiker vil kopiere Warren Buffett

Sådan opsummerede aktieanalytiker Per Juul essensen af den amerikanske rigmand Warren Buffetts investeringsstrategi, da han i går holdt oplæg ved Dansk Aktionærforenings årlige investordag i København.

Per Juul er til daglig aktieanalytiker hos aktionærforeningen, men er derudover i gang med et privat initiativ, der går ud på at bygge en investeringsfond efter Buffetts filosofier.

»Det gør jeg, fordi jeg synes, at det er den rigtige strategi. Og den har været en ledetråd i min udvikling,« sagde han til Berlingske Business og fortsatte:

»Det er jo svært at være lige så god som ham. Han er århundredets investeringsgeni i mine øjne. Det gør man ikke bare. Men alle har chancen for at lave fornuftige investeringer.«

Guldkorn der er svære at efterleve

Oplægget, der havde det tillokkende navn »Investér efter Buffets strategi«, var et tilløbsstykke, der fik ældre mænd i pæne blazere til spontant at sætte sig på gulvet i midtergangen for at få mulighed for at lytte med på en dansk oversættelse af rigmandens guldkorn.

Seancen startede med, at Per Juul dryssede om sig med pointer om investeringer, som man ikke rigtigt kan være uenig i, men som kan være særdeles svære at følge i praksis.

»I mine øjne så hviler Buffetts strategi på to fundamentale søjler. Den ene er at forstå selskaberne og hvad de er værd. Den anden er en evne til at tro på egne konklusioner,« sagde Per Juul under til den fremmødte forsamling og fortsatte senere:

»Det er bedre at købe et fremragende selskab til en fornuftig pris end et fornuftigt selskab til fremragende pris,« citerede han Warren Buffett.

Vælger kun fantastiske selskaber

Per Juul kom dog også med nogle konkrete eksempler på, hvordan Buffett udvælger sine investeringer. Han sender blandt andet udelukkende sine sparepenge i »fantastiske selskaber«, som han kan forestille sig at holde i porteføljen i mindst 10 år.

Det skal være virksomheder, der har vist deres værd - opstartsvirksomheder er no go - og de skal have konkurrencefordele, som ingen andre selskaber kan hamle op med.

Som eksempel nævnte Per Juul Coca-Cola, som har et unikt brand. Men flere danske selskaber lever ifølge analytikeren op til samme kriterier.

»Det kunne være Novo Nordisk, der har nogle unikke patenter, eller selskaber, der er dominerende i en branche - som Mærsk,« sagde han.

Buffett køber kun med god rabat

Men Warren Buffett køber ikke så snart, han har fundet det rigtige selskab. Ud fra beregninger af blandt andet nuværende og fremtidig indtjening og forventet afkast sætter rigmanden sin egen værdi på et selskab. Så beslutter han sig for, hvor stor en rabat, han vil have på købsprisen - hvilket typisk er 50 procent.

Når Per Juul skal i gang med at bygge sin egen fond, er han dog som udgangspunkt parat til at acceptere en noget lavere rabat på sine investeringer.

»Jeg plejer at regne med, at jeg skal have 30 procent rabat. Det betyder, at man skal have tålmodighed, for man kan komme til at vente meget længe på, at aktiekursen kommer så langt ned,« sagde han under sit oplæg.

Køb når andre ikke gør

En anden investeringsstrategi, der har vist sig særdeles indbringende for Warren Buffett, er at ignorere makrofaktorer og kriser og investere, når andre ikke tør.

»De fleste køber aktier, når alle andre gør det. Man bør blive interesseret på tidspunkter, når ingen andre er det. Man kan ikke klare sig godt ved at købe det, der er populært,« lyder et citat fra rigmanden.

En opgørelse viste for nylig, at Warren Buffett har fået et enormt afkast og tjent 10 milliarder dollar på at investere og låne penge ud til store amerikanske virksomheder som Goldman Sachs og chokoladeproducenten Mars under krisen.

Ikke mere risikabel strategi

Strategien om at gå imod markedet bliver ofte også anset som meget risikabel. Det er dog en forkert automatreaktion, mener Per Juul.

»Jeg tror, at der ligger mere risiko i at investere, når alle andre tør. Det er jo tit sådan, at de bedste investeringer gøres, når det ser sortest ud. Den gode stigning kommer ikke, når det ser fantastisk ud. Den kommer fra, når det ser sortest ud til, når det ser mindre sort ud,« sagde han til Berlingske Business.

Analytikeren understreger dog, at der er mange faldgruber, og det er svært at gøre Buffett kunsten efter.

»Hans strategier er nemme at forstå, men svære at udføre, især fordi der skal arbejdes meget. Man er nødt til at kende de enkelte selskaber rigtigt grundigt, og det er jo svært, hvis man er fritidsinvestor, at få opbygget så meget viden,« sagde Per Juul.

Dagens Gossip