Dansk anti-opiumindsats i Afghanistan slår fejl

En ny rapport fra FNs antinarkotikaorganisation, UNODC viser ifølge avisen, at de arealer, hvor bønderne dyrker opiumsvalmuer, vokser for tredje år i træk.

Tidligere overproduktion og deraf følgende prisfald havde bremset produktionen i nogle år, men nu breder valmuerne sig igen.

I perioden fra 2011 til 2012 kom der knap 20 procent flere opiumsmarker, og udviklingen fortsætter ifølge FN.

Det er især i de tidligere danske ansvarsområder nord for Gereshk, at produktionen udvides.

Et fælles dansk-britisk hvedeprojekt, hvor bønderne mod en beskeden betaling fik såsæd, gødning og anden hjælp på betingelse af, at de ikke dyrkede opium, blev i flere år fremhævet af skiftende danske regeringer som et af de civile »flagskibe« i Helmand. I 2012 lukkede projektet.

»Det var plaget af dårlig ledelse og dårlig planlægning. En stor del af såsæden var af ringe kvalitet, og det skabte vrede hos bønderne«, siger Doris Buddenbe, der tidligere har ledet FNs indsats mod narkoproduktion i Afghanistan.

Der har været eksempler på, at en del af såsæden blev stjålet og erstattet med småsten, før den blev fordelt, og at bønder, der ikke havde forbindelser i den lokale politiske ledelse, ikke kunne få del i hjælpen.

Ifølge udviklingsminister Christian Friis Bach (R) er den generelt stigende opiumsproduktion i Afghanistan, hvor flere provinser over hele landet nu igen producerer narko »en mindre katastrofe, der underminerer fremskridtene for sikkerheden i landet.«

»Det har bestemt ikke været en succes, der har været masser af problemer med korruption og dårlig ledelse. Vi er ikke særligt stolte af det,« siger udviklingsministeren til Politiken.

Danmark har til næste år afsat 500 millioner kroner til Afghanistan, som dermed bliver den største modtager af dansk bistand.

Pengene skal dog ikke bruges til direkte opiumsbekæmpelse, i stedet satser man på projekter, der skal gøre lovlige afgrøder mere profitable.

Ifølge FN skyldes stigningen i opiumsproduktionen især økonomisk og politisk usikkerhed om fremtiden, når Nato forlader Afghanistan ved udgangen af 2014.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip