Dansk balletstjerne er død

Solodanser Margrethe Schanne, der i mange år var den helt store stjerne i Den Kongelige Ballet, er torsdag morgen sovet stille ind. Hun blev 92 år gammel.

Det oplyser balletstjernens niece Hanne Noack til DR Kultur.

Margrethe Marie Sophie Schanne blev født i 1921 og kom hurtigt i gang med at danse. Allerede som otteårig kom hun til optagelsesprøve og blev optaget på Den Kongelige Balletskole.

Margrethe Schanne debuterede i 1939 i August Bournonvilles "Valkyrien" og fik som 24-årig stor ros og anerkendelse for titelpartiet i Bournonvilles romantiske "Sylfiden" - en rolle, der ofte betegnes som Margrethe Schannes glansrolle.

Efter succesen med "Sylfiden" tog hun til Paris for at studere og optrådte både i den franske hovedstad og i London. I 1951 vendte hun dog tilbage til den danske balletscene i "Giselle", oplyser DR Kultur.

Margrethe Schanne blev i 1953 udnævnt til ridder af Dannebrogordenen, og fire år senere fik alle brevskrivere også øje på den dygtige danser, da hun - som den første balletdanser nogensinde - blev tegnet til et dansk frimærke.

Som 45-årig blev hun pensioneret fra Den Kongelige Ballet og åbnede derfor sin egen balletskole i Gladsaxe, hvor hun i mange år underviste danseglade børn.

Margrethe Schanne fik ingen børn, men boede frem til sin død i København sammen med sin mand Kjeld Noack, der også har været danser, og som har fulgt hende rundt i verden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip