Dansk bidrag skal give rumsonde røntgensyn ind i Jupiter

Skrevet af admin

05/07/2016

Dagens topnyheder

Efter flere timers spænding kunne John Leif Jørgensen, der er professor i rumfartsteknologi og afdelingsleder ved DTU Space, mandag morgen dansk tid ånde lettet op.

Rumsonden Juno med udstyr lavet af DTU Space kom i kredsløb om planeten Jupiter og fuldførte dermed rejsen til et af solsystemets mest fjendtlige miljøer for gæster fra Jorden.

- Endelig er der ro på. Det har været hårdt det her. Der er ingen, der har været så tæt på før, fortæller rumforskeren på en telefon fra Juno-missionens hovedkvarter på den amerikanske vestkyst.

- Så vi var en smule nervøse for, at vi havde regnet forkert på, hvor mange småsten der ville være i vores bane. Hvis man rammer sådan en, så er det altså overstået. Så det har været intenst.

Med rumsondens ankomst til Jupiter kan de videnskabelige opgaver begynde.

- Vores bidrag er at måle Jupiters magnetfelt med en større nøjagtighed, end vi har gjort før. Det vil give os et røntgensyn ind midt i planeten, fortæller han.

Derudover forventes danske kameraer at hjælpe rumsonden med at finde en håndfuld nye måner omkring Jupiter.

De hårde forhold på Jupiter har ifølge John Leif Jørgensen været altoverskyggende for mission. Eksempelvis er de danske kameraer pakket ind 24 karat guld for at beskytte dem fra den massive stråling på Jupiter.

Men de hårde betingelser for missionen er også et kvalitetsstempel af DTU Space og den danske forskning, der har ført til bidraget, mener John Leif Jørgensen.

- Når vi sender vores udstyr ud til de værste dele af solsystemet, og det virker så godt, som det gør, så er der ingen tvivl om, at det åbner nye døre for den type teknologi, forklarer han.

- Dansk rumfart har et godt ry - især hos Nasa. Det er ikke kun vores fortjeneste, men vores bidrag skubber på den vogn.

Derfor forventer John Leif Jørgensen, at dansk rumfart og DTU Space får det nemmere i fremtiden som direkte konsekvens af det succesfulde bidrag til Juno.

- Det er både, når vi snakker teknologieksport og videnskabeligt samarbejde. DTU er nu oppe i den internationale førerliga. Jeg kan i hvert fald konstatere, at alle vil have os med nu, siger han.

/ritzau/