Dansk bistand kan sende flere migranter mod Europa

Danske bistandskroner til lande i Afrika og andre steder i verden kan virke stik imod hensigten. Den økonomiske hjælp vil nemlig ikke bremse migranters rejse mod Europa.

Det fastslår flere forskere i Berlingske onsdag.

Midlerne vil til gengæld sende flere mennesker fra eksempelvis Afrika mod vores del af verden, påpeger seniorforsker Ninna Nyberg Sørensen fra Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

- Bistand er ikke et quick fix, der kan bremse migration. Tværtimod vil udvikling i et land gøre det muligt for folk at migrere, siger Ninna Nyberg Sørensen til Berlingske.

Sammen med to kolleger har hun undersøgt sammenhængen mellem øget udvikling i et land og antallet af indbyggere, der søger lykken i rigere lande.

Lars Engberg-Pedersen er seniorforsker med speciale i udviklingsbistand ved Diis. Han understreger, at bistand kan sætte endnu flere i bevægelse mod Europa, når pengene er med til at skabe økonomisk udvikling i de fattige lande.

- Selv om der sker en positiv udvikling, vil der stadig ikke være job til alle. Samtidig betyder udvikling, at folk får indsigt i, hvordan de kan komme til Europa, og de får de midler, der skal til, for at få råd til rejsen, siger han til Berlingske.

Det er en af regeringens pejlemærker at bekæmpe migration med milliarder af kroner til udviklingslande. Men udenrigsminister Kristian Jensen (V) medgiver, at udviklingsbistand ikke er en garanti mod, at migranter søger mod Europa.

- Folks ønske om at migrere til Vesten kan være så stærkt, at hverken udviklingsbistand eller andet kan tale dem fra det. Vi ser jo også, at migranter kommer hertil, uanset om det er fra lande, vi yder bistand til eller ej, skriver Kristian Jensen i et svar til Berlingske.

/ritzau/

Dagens Gossip