Dansk Byggeri og 3F har indgået overenskomst

Skrevet af admin

02/03/2014

Dagens topnyheder

Forhandlerne fra Dansk Byggeri og 3F har søndag middag indgået en treårig overenskomstaftale efter længere forhandlinger.

Aftalen sikrer en mindre reallønsstigning, mens der samtidig er kommet nye og vigtige tiltag til bekæmpelse af social dumping.

Det oplyser Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

Dermed er det sidste store overenskomstområde kommet på plads, da forliget omfatter omkring 70.000 medarbejdere i byggebranchen.

Fra arbejdsgivers side har der været fokus på at få aftaler om øget fleksibilitet, der kan styrke danske virksomheders konkurrenceevne.

Fra lønmodtagersiden var der behov for at se på indsatsen mod social dumping ved at udvide bestemmelserne for udenlandsk arbejdskraft og udenlandske virksomheders vilkår i Danmark.

Dermed kan hovedentreprenøren på et byggeprojekt blive holdt ansvarlig for social dumping, der er begået af en underleverandør.

Mindstelønnen forhøjes fra omkring 115 kroner i timen til omkring 120 kroner. Der er også aftalt justeringer af de såkaldte prislistesatser med 1,3 og 1,4 og 1,9 i de næste tre år, som aftalen omfatter.

Forhandlingerne har varet i længere tid og især drejet sig om regulering af forholdene omkring udenlandsk arbejdskraft og fleksibilitet i overenskomsterne.

Forliget omfatter begge områder.

Med forliget på plads skal der nu forhandles lokalt på de enkelte virksomheder om, hvor meget lønnen skal stige.

Dansk Byggeri og 3F vurderer, at den økonomiske ramme sikrer en positiv reallønsudvikling for bygningsarbejderne.

Det er direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, og formand for 3F's Byggegruppe, Kim Lind Larsen, der har været hovedforhandlere.

De to andre store områder har allerede indgået forlig.

I onsdags kom aftalen på transportområdet med primært havnearbejdere, lagerarbejdere og chauffører i hus mellem Dansk Industri og 3F's Transportgruppe.

Og tidligere var det industriens område med omkring 240.000 lønmodtagere, hvor forliget kom i hus mellem Dansk Industri og CO-industri.

/ritzau/