Dansk Byggeri støtter op om polsk manual

Fagforeningen mener, at en manual til polakker, der ønsker at være selvstændige i Danmark, blandt andet giver råd og opfordrer til at undgå at lave overenskomster med de danske fagforeninger. Og samtidig fraråder de erhvervsdrivende i manualen ifølge 3F at oplyse om lønforhold til sine ansatte og understreger, at fagforeninger ingen ret har til at få den slags informationer.

Ifølge den polske handelsattaché er det blot informationer om, hvilken magt fagforeningerne har og ikke har, og Dansk Byggeri ser heller intet forkert i rådgivningen, som blot understreger »over for de af deres landsmænd, der arbejder her i landet, at de ikke er forpligtet til at fremvise papirer, lønsedler og lignende til de fagligt aktive fra de danske fagforeninger, som passer dem op på byggepladserne,« skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Derudover understreger Dansk Byggeri, at manualen oplyser om, at de polske virksomheder ligeledes bliver overenskomstdækket, når de søger medlemskab af eksempelvis Dansk Byggeri eller en anden arbejdsgiverorganisation, frem for at sige ja til en tiltrædelsesoverenskomst.

»Det er fuldstændig rigtig set og rigtig god rådgivning. Fagforeningerne er ingen myndighed og har naturligvis ikke krav på at få fremvist noget som helst,« siger direktøren i Dansk Byggeri, Peter Stenholm, og fortsætter:

»At fraråde en tiltrædelsesoverenskomst er ligeledes forståeligt, og har ikke det ringeste med snyd at gøre. Tværtimod. Vi ser ofte tiltrædelsesoverenskomster med helt urimelige krav fastsat af fagforeningerne, som ligger langt over mindstelønningerne i hovedoverenskomsterne. De er set med polske øjne ufordelagtige, og for polske virksomheder er det vel også mere naturligt at melde sig ind i en arbejdsgiverforening end at lave en tiltrædelsesoverenskomst.«

Dagens Gossip