Dansk dokumentar får filmpris i USA

Den danskproducerede dokumentarfilm "The Act of Killing", som omhandler et blodigt kup i Indonesien i 1965, er årets bedste dokumentarfilm ifølge de amerikanske filmkritikere i sammenslutningen National Society of Film Critics.

"The Act of Killing" fik dog ikke æren alene, men måtte dele den med den amerikanske dokumentar "At Berkeley" - om det nordamerikanske universitet af samme navn, rapporterer Reuters.

"The Act of Killing" er instrueret af amerikanske Joshua Oppenheimer, men produceret af Signe Byrge Sørensen fra det danske filmselskab Final Cut for Real.

Filmen om kuppet i Indonesien, som bragte general Suharto til magten, har allerede vundet et hav af prisen.

Den fokuserer på, hvordan kuppets vindere efterfølgende har retfærdiggjort folkedrabet, der menes at have kostet flere end en halv million mennesker livet, og som blev bredt fordømt.

Drabene blev begået af kriminelle dødspatruljer og var primært rettet mod kommunister og personer med tilknytning til kommunistpartiet og blev senere tiet ihjel.

I dag ser de utallige drabsmænd sig selv som helte. I filmen fortæller og viser de, hvordan de begik deres forbrydelser.

National Society of Film Critics tildelte Ethan og Joel Coens "Inside Llewyn Davis" prisen for bedste film, mens filmens hovedrolleindehaver, Oscar Isaac, blev udnævnt til bedste mandlige skuespiller. Coen-brødrene delte samtidig prisen for bedste instruktør.

Cate Blanchetts præstation i Woody Allen-filmen "Blue Jasmine" blev belønnet som den bedste kvindelige hovedrolle, skriver Reuters.

Det lesbiske kærlighedsdrama "Adeles liv" fik prisen som bedste ikke-engelsksprogede film.

National Society of Film Critics er en sammenslutning af 56 toneangivende filmanmeldere fra aviser, magasiner og andre medieplatforme.

Prisen er en af de mange forud for Oscar-uddelingen i marts, hvor "The Act of Killing" er med i opløbet til en nominering.

/ritzau/

Dagens Gossip