Dansk dokumentar vinder stor britisk film-pris

Skrevet af admin

16/02/2014

Mest læste i dag

Den meget omtalte dansk producerede dokumentarfilm The Act of Killing er årets bedste dokumentar, hvis man spørger det britiske filmakademi, Bafta.

Søndag aften har dokumentaren vundet prisen for bedste dokumentar ved det britiske modstykke til Oscar-prisuddelingen i London.

Dokumentarfilmen er instrueret af den amerikanske, men herboende instruktør Joshua Oppenheimer og er dansk produceret.

The Act of Killing handler om det grusomme folkemord på over en halv million indonesere, der skete, efter at den indonesiske regering blev væltet af militæret i 1965.

Dokumentaren har blandt andet vundet en sær-Bodil, en Robert, en Gotham Award og en pris på Berlin Film Festival.

Den er desuden med i kapløbet om en Oscar-statuette i kategorien bedste dokumentar.

The Act of Killing havde søndag aften også muligheden for at vinde prisen for årets bedste ikke-engelsksprogede film, men den ære løb den italienske film La Grande Bellezza med.

Filmen, der på engelsk hedder The Great Beauty, er også nomineret til en Oscar i samme kategori.

Statuetten for den bedste film gik til den britisk-amerikanske film 12 Years a Slave om en fri afroamerikansk mand, der i 1841 blev kidnappet i Washington D.C. og solgt til slaveri.

Hovedrolleindehaveren, Chiwetel Ejiofor, vandt også for bedste mandlige hovedrolle for sin præstation i filmen.

Bedste kvindelige hovedrolle gik til Cate Blanchett for rollen som den rige New Yorker, der bliver fattig og hjemløs, i Woody Allens film Blue Jasmine.

Bedste instruktør blev Alfonso Cuarón for den britisk-amerikanske film Gravity, der foregår på en rumstation i kredsløb om Jorden.

Se trailer for filmen her:

/ritzau/