Dansk E-damper Forening i kamp for e-cigaret

Skrevet af Elo Christoffersen

22/08/2013

Dagens topnyheder

E-cigaretten, e-damperen, den elektroniske cigaret … kært barn har mange navne, og der er meget store forskelle i hvordan verden opfatter og omtaler fænomenet.

Det vil Dansk E-damper Forening gøre noget ved. Derfor arrangeres der Dampfest 2013 på Rådhuspladsen i København den 7. september. Her vil man oplyse og informere om e-damp.

I et stort telt på Rådhuspladsen vil der dagen igennem være rig mulighed for at blive klogere på hvad hele sagen omkring e-damp går ud på.

Der vil være underholdning, debat, byttebørs, tips og ideer - og alle er velkomne til at deltage. Rygere, eksrygere, politikere, forskere, sundhedspersonale, kendisser og de mange mennesker der allerede har skiftet cigaretterne ud for et langt mere sikkert alternativ, nemlig e-dampen.

e-damp, debat og underholdning

Der er lagt op til en dag i dampens tegn, hvor blandt andet dampens fremtid vil blive debatteret. Der vil være informationsboder, hvor alle interesserede kan få viden omkring hvad en e-damper er, og hvad den IKKE er. I løbet af dagen vil der være underholdning.

Festivalen har til formål at skabe en dag, hvor de gode ting ved dampen kommer frem i lyset. Som et meget bedre alternativ til rygning af almindelige cigaretter, har flere og flere rygere fundet ud af at netop e-dampen har kunnet få dem til at ryge deres sidste cigaret, og har frigjort dem fra trangen til cigaretter og dermed også de omkring 4.000 stoffer der findes i almindelige cigaretter.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Festivalen foregår fra klokken 10-22.

EU vil diskutere regler om e-cigaret

Den 10. september samles Europaparlamentet til plenarsamling i Strasbourg, hvor blandt andet revideringen af TobaksProduktDirektivet (TPD) skal diskuteres og måske vedtages.

Tidligere på året var Europas sundhedsministre samlet og kort tid efter var EU’s ENVI-komité samlet, for at komme frem til hvad det nye TPD skulle omhandle.

Læs også: Dansk e-Damper Forening - E-cigaretter er ufarlige

Da de væsker der bruges i en e-cigaret ikke indeholder tobak, kan produktet ikke reguleres som et tobaksprodukt. Og på trods af e-damp heller ikke hævder at kunne helbrede eller kurere sygdomme, men blot virker som et nydelsesmiddel på niveau med kaffe, te og chokolade, så blev det både i Ministerrådet og i ENVI-komiteen foreslået, at e-damp skulle reguleres som et medicinalprodukt. Det skal ske med virkning fra årsskiftet 2016/17.

I Danmark har allerede mellem 150-225.000 danskere skiftet de almindelige cigaretter ud med e-damp - enten helt eller delvist - og disse mennesker vil enten have valget om gå tilbage til at ryge alm. cigaretter, anvende medicinalindustriens nikotinerstatningsprodukter - eller prøve helt at holde op med at dampe med eller uden nikotin.

e-damp mindre skadeligt end almindlige cigaretter

Rygerne er som bekendt et udskældt folkefærd, og når der nu endelig er et alternativ – der ifølge Dansk E-damper Forening - beviseligt er betydeligt mindre skadelig end almindelige cigaretter - og som heller ikke er til skade i form af ”passiv damp” - så bliver produktet mere eller mindre gjort forbudt at anvende.

Produktet har i følge foreningen allerede bevist sin effektivitet, da rygere frivilligt skifter til e-damp, da de herved stadig kan nyde følelsen af at ryge, uden alle de mange farlige stoffer, følgesygdomme og bivirkninger som rygning medfører.

Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse fraråder på det kraftigste brugen af e-cigaretter. Årsagen er i følge dem, at der ikke findes nogen dokumentation om, hvad væskerne til e-cigaretterne indeholder, om det det skader rygerne og om det er skadeligt for omgivelserne.

Hvad indeholder e-væsken?

E-væske som anvendes i en e-damper indeholder oftest en blanding af PG (Propylenglycol - E1520), VG (Vegetabilsk Glycerin - E422), demineraliseret vand, aromastoffer samt evtentuelt nikotin i en given valgt styrke.

PG og VG udmærker sig ved at fordampe ved relativt lave temperaturer (50-60 grader).

PG bruges blandt andet som fordamper på landets operationsstuer på grund af dens antibakterielle virkning. PG bruges også til at fortynde injektionsvæsker og som bærestof, da PG har evnen til at transportere medicin til luftvejene ned i lungerne ved inhalering.

Man kender stoffet fra astmainhalatorer, piller og tabletter samt i fl ydende form i medicinalindustriens rygestopprodukter - eksempelvis i inhalatorer samt mundsprays. Der kan være nogen der er overfølsomme overfor PG, og her kan man med fordel anvende en e-væske på basis af VG og demineraliseret vand.

VG bruges blandt andet som hovedingrediens i hostesaft, i glasuren på kager og i mange andre fødevarer som vi dagligt indtager. Indenfor kosmetikbranchen anvendes det også i mange hudplejeprodukter og salver, som fugtbevarende ingrediens. Glycerin er medicinsk godkendt til inhalation.

Begge produkter (PG og VG) anvendes også i forbindelse med røg/damp fra røgkanoner i både alarm- og sikringsbranchen, samt på TV, teater og på diskoteker.

Aromastofferne er meget ofte de samme som anvendes i forbindelse med fremstilling af slik, mad- og drikkevarer. De giver e-væsken smag.

Der er dog nogle ingredienser i aromastofferne, som du bør undgå – blandt andet diacetyl, acetoin og acetyl propinol.

Er du i tvivl, så spørg din forhandler, om e-væsken indeholder nogle af disse stoffer.

Nikotin kan tilsættes e-væsken netop for at gøre overgangen fra analoge cigaretter til e-damp nemmere og uden ubehagelige abstinenser, så man undgår tilbagefald til at ryge almindelige cigaretter.

Ofte nedtrapper man mængden af nikotin i helt sit eget tempo. Der findes i øvrigt rigtigt mange dampere, som ikke har nikotin i deres e-væske, men alligevel fortsætter med at dampe, for hyggens skyld.

Der er til dato ikke påvist nogen sammenhæng mellem nikotin og kræft, og flere forskere sammenligner nikotinens effekt og virkning med koffein (kaffe, the, cola, energidrik) og theobromin (kakao og mørk chokolade).

Passiv rygning?

Når man er sammen med personer der e-damper, er det ikke røg, men en fin vanddamp (aerosol), som kommer ud i luften.

Forsøg og undersøgelser har påvist at den udåndede damp ikke indeholder nikotin eller andre skadelige stoffer i mængder der kan spores eller dokumenteres i bekymrende antal og mængde.

I kombination med at e-damp er stort set lugtfrit, så betyder det at begrebet ”passiv rygning” ikke findes hvor der dampes.

E-damp er derfor heller ikke omfattet af ”Loven om røgfri miljøer”, også kendt som ”den danske rygelov”.

Fordele ved e-cigaretter

• Man vil tydeligt kunne mærke positive forandringer når man stopper med at ryge cigaretter og starter på e-damp:

Bedre åndedræt, hoste forsvinder tit helt, bedre lungekapacitet, bedre immunforsvar, bedre tand- og mundhygiejne og mindre sygdom generelt.

• Ingen lugt af røg og os, og slut med askebægre der lugter og cigaretskodder der ligger og flyder rundt omkring på fortove og i naturen - ingen løbende og sviende øjne, ingen irritation i næse og svælg ved “passiv e-dampning”.

• E-dampen får ikke tøj, gardiner, hår eller hud til at lugte af cigaretrøg. Selvom en almindelig ryger går udenfor for at ryge, så lugter tøjet stadig af røg, når rygeren kommer indenfor igen. Dette undgås med e-damp.

• E-damp er langt mindre skadelig for den der e-damper, og med stor sikkerhed risikofri for dem der er i nærheden.

Undersøgelser foretaget blandt andet i USA og New Zealand kunne ikke påvise målbare toksiner/skadelige stoffer, hvilket gør faren ved ”passiv e-dampning” som ikke eksisterende.

• Væskerne til en e-damper indeholder 4-5 forskellige kendte ingredienser kontra almindelige cigaretter der består af op til 4.000 ingredienser, hvor af flere er kendt for at kunne være medvirkende til udvikling af kræft.

• Dampen der udåndes fra en e-damper har et restnikotinindhold der ligger 1000 gange under grænseværdien for cigaretter.

• En e-dampers ånde lugter ikke kraftigt af tobak.

• Det er gennem utallige succeshistorier påvist at skiftet til e-dampning for de fleste helt fjerner eller reducerer trangen til at ryge almindelige cigaretter dramatisk.

• Flere lunge- og hjertespecialister anbefaler e-damp til de rygere som enten ikke kan eller vil stoppe med at nyde nikotin.

• I følge Sundhedsstyrelsen dør der årligt 13-14.000 personer af rygerrelaterede sygdomme. Dette antal kan drastisk reduceres ved at kvitte cigaretterne, og begynde at e-dampe.

Videnskabelige analyser af e-damp væsker og damp

Study to Determine Presence of TSNAs in NJOY Vapor (& Nicotrol inhaliator)

Prüfung des ausgeatmeten Dampfes von e-Zigaretten

Kemisk analyse af "Instead" e-væsker og damp

Analyse af "Regal" e-væsker

E-cigarettes: harmless inhaled or exhaled. No second hand smoke

Læs alle analyser her.

Kilde: Dansk e-Damper Forening.

Sundhedsstyrelsens spørgsmål og svar om e-cigaretter - KLIK HER