Dansk e-handel frygter tab af arbejdspladser på EU-udspil

Skrevet af admin

25/05/2016

Dagens topnyheder

Det er virkelighedsfjernt, det gavner hverken forbrugere eller netbutikker, og det kan ende med at koste Danmark arbejdspladser.

Så hård lyder dommen fra Dansk Erhverv, Foreningen for Dansk Internethandel og HK i en fælles udtalelse, hvor de fastslår deres lodrette modstand mod EU-Kommissionens nye forslag om at fjerne geografiske blokeringer for nethandel i EU.

Det er pligten til at sælge til forbrugere i hele EU og forbud mod forskelle i priser og vilkår, der får de tre organisationer til at slå alarm over det nye udspil.

- Formålet er at styrke e-handlen, sikre lavere priser og give forbrugerne flere valgmuligheder. Men resultatet vil være det modsatte, og det risikerer at flytte flere arbejdspladser ud af Danmark, hedder det i den fælles udtalelse.

Formanden for HK Handel, Per Tønnesen, er ikke begejstret for, at forbrugerne i EU skal have bedre muligheder for at købe, hvor det er billigst.

Billigere varer er en kortsigtet gevinst, hvis arbejdspladserne flytter ud af Danmark, advarer han.

- Vi mener, det er en for forsimplet tilgang at mene, at priser og vilkår skal være ens, bare fordi handlen foregår på nettet, siger Per Tønnesen.

- Lønninger, moms og omkostningsniveau er forskellige i EU. Vi frygter, at forslaget vil skabe unfair konkurrence til skade for danske arbejdspladser, siger formanden for HK Handel, der organiserer de ansatte i detailhandlen.

Markedschef i Dansk Erhverv, Lone Rasmussen, siger, at dansk e-handel gerne vil sælge til kunder i andre lande, men kun hvis det kan betale sig for dem, og hvis de kan give en god kundeservice.

- Det er blottet for forståelse af virkeligheden, at man nu politisk vil tvinge netbutikker til at sælge til kunder i lande, hvor de ikke selv vurderer, de kan give god kundeservice, og det ikke er rentabelt for dem, siger hun.

Henrik Theil, kommunikationschef i Foreningen for Dansk Internethandel, frygter, at salgspligten i hele EU kan tvinge mange små og mellemstore netbutikker til at opgive e-handel.

- Der er 28 lande i EU med vidt forskellige handelskutymer, love, forbrugerbeskyttelse, reklamationsret, nationale krav til varestandarder, meget svingende købekraft osv. Det giver ingen mening at kræve, at netbutikker skal sælge til alle, siger Henrik Theil.

/ritzau/