Dansk ekspert: Torturbilleder fra Syrien er troværdige

Skrevet af admin

21/01/2014

Dagens topnyheder

Tusindvis af torturbilleder, der er smuglet ud af Syrien, er troværdige. Det mener Jens Modvig, afdelingschef og overlæge i Dignity - Dansk Institut for Torturofre.

- Billederne er meget troværdige af flere grunde. De er rimeligt overbevisende og har klassiske retsmedicinske tegn på henholdsvis hængning, udmarvning og slag.

- Hvis det står til troende, og det kan jeg ikke se andet end, at det gør, er der 55.000 billeder af 11.000 lig, og det har været gennemgået af tre meget erfarne krigsforbryderdommere og tre retsmedicinere af højt niveau, siger Jens Modvig til Ritzau.

De har samtidig haft lejlighed til grundige interviews med den fotograf, der har taget en del af billederne og haft adkomst til resten. Han er afhopper fra det syriske militærpoliti og har senere samarbejdet med en oppositionsgruppe.

- Så begynder det at hænge rigtig godt sammen, siger Jens Modvig.

Det er tre tidligere topadvokater, der ifølge den britiske avis The Guardian anklager det syriske regime for at stå bag omfattende krigsforbrydelser.

De tre eksdommere, der har arbejdet med krigsforbrydelser i både Jugoslavien og Sierra Leone, konkluderer i en 31 sider lang rapport, at det syriske styre sandsynligvis har stået bag "systematiske drab" på omkring 11.000 fanger.

Jens Modvig siger, at med så udmarvede mennesker, som billederne viser, er det noget, der har stået på i lang tid.

- Det er ikke noget, der er foregået for ganske kort tid siden. De har formentlig været tilbageholdt og tortureret i lang tid.

- Står det til troende, at der har været brugt tortur og drab på civilbefolkningen, som man får indtryk af her, kan der blive tale om, at et internationalt tribunal eller en straffedomstol skal tage stilling til sagen for at afgøre, om der er begået krigsforbrydelser, siger Jens Modvig.

Spørgsmål: Er du overrasket over, at materialet kommer ud netop op til fredskonferencen om Syrien?

- Nej. Det er klart, at man vel ser et momentum i at få dokumentationen på bordet i en fase, hvor det kunne gå hen og få stor betydning, svarer Jens Modvig med henvisning til den kommende fredskonference i Geneve i Schweiz.

Billederne stammer fra denne rapport, som indeholder flere voldsomme billeder.

/ritzau/