Dansk eksport i chok-fald

Den danske eksport har længe været en solstrålehistorie i de ellers dystre økonomiske tider. Men nu ser det ud til, at de danske virksomheder heller ikke længere kan trodse gældskrisen.

I hvert fald styrtdykkede eksporten med 5,3 procent fra august til september viser helt friske tal.

Økonomerne ser det som en naturlig konsekvens af problemerne i verdensøkonomien og på Danmarks største eksportmarkeder.

- Tallene viser et overraskende stort og meget bekymrende fald i eksporten, konstaterer cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian.

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen ser det store fald som et udtryk for, at modstandskraften i den danske industrisektor er ved at være slidt op.

- Efter en periode med stor modstandskraft, ser den danske industrisektor ud til at skrante, siger Jes Asmussen og fortsætter:

- En af årsagerne til det kan formentlig tilskrives de globale økonomiske modvinde, med en forværring af situationen på vores eksportmarkeder, som nu ser ud til at ramme eksporten med stor styrke.

Tore Stramer, der er seniorøkonom hos Nykredit Markets, forventer at tilbageslaget for eksporten vil fortsætte.

- Det samlede billede er nu, at eksporten begynder at vise svaghedstegn oven på en ellers overraskende stærk periode med pæne stigninger.

- Der er således meget, der tyder på, at eksporten er begyndt at give efter for recessionen i Europa og de aftagende globale vækstrater, siger Tore Stramer.

Han knytter et lille håb til, at de danske eksportvirksomheder får held til at finde nye vækstmarkeder uden for EU i takt med, at gældskrisen er eskaleret.

Trods faldet i eksporten har Danmark fortsat et solidt overskud på betalingsbalancen, der endte på ni milliarder kroner i september. Set over det seneste år løber overskuddet op i 104 milliarder kroner.

- Vi må derfor endnu engang konkludere, at der er styr på balancerne i dansk økonomi. Det er ikke her skoen trykker. Problemet består i manglen på vækst, konkluderer Steen Bocian.

I Landbrug & Fødevarer vurderer cheføkonom Thomas Søby, at de økonomiske prognoser for vores nærmarkeder ser dystre ud. Over 60 procent af den danske eksport går til Europa.

- Det skønnes, at Tyskland i 2013 ikke formår at holde sig fri af konsekvenserne af den europæisk gældskrise. Holder prognoserne stik, vil vi komme til at se en betydelig afmatning i eksporten i 2013, siger han.

 

Dagens Gossip